Wednesday, May 14, 2008

Roman Abramovič merka uvalu Valdanos na Crnogorskom primorju - najavljene investicije od 1,2 milijarde EUR

Ruski milijarder Roman Abramovič zainteresovan je da dugoročno zakupi uvalu Valdanos na Crnogorskom primorju i spreman je da uloži više od 1,2 milijarde EUR, tvrdi podgorički magazin "CG ekonomist".

Taj magazin piše da će Abramovič uskoro doći u Crnu Goru, ili će poslati nekog od čelnika svojih kompanija koji će imati kredibilitet da razgovara sa crnogorskim vlastima o tom poslu.

Interesovanje za zakup Valdanosa, Velike plaže kod Ulcinja i crnogorskih aerodroma ranije je objavila i austrijska kompanija "Soravia", čiji je direktor Hano Soravia saopštio da bi ta kompanija želela da investira u najjužniji deo crnogorske obale.

Crnogorski Savet za privatizaciju pozvao je 28. marta zainteresovane međunarodne investitore da do 15. maja pokažu interesovanje za dugoročni zakup bivšeg vojnog odmarališta "Ostrvo cveća" kod Tivta i kompleksa "Valdanos".

Vlada od zakupca očekuje da od dva lokaliteta na crnogorskom primorju izgradi jedinstvene i multifunkcionalne turističke komplekse visokog nivoa, koji nude niz aktivnosti za odmor i rekreaciju, ali na način koji neće ugroziti njihov prirodni ambijent i ekološko bogatstvo.

U opisu Valdanosa piše da je u blizini lociran najveći sačuvani maslinjak na Mediteranu, na više od 400.000 m2, sa 18.000 zasađenih maslina, ali on neće moći da bude zakupljen.

Vlada od zakupca Valdanosa očekuje izgradnju kompleksa hotela sa objektima za rekreaciju kategorisanih sa četiri plus i pet zvezdica, kojima će upravljati međunarodni turistički operater koji se dokazao u ovom poslu. Zakupac će plaćati godišnju zakupninu na osnovu prometa, ali će biti propisana minimalna garantovana zakupnina. On je obavezan da dostavi plan investiranja u lokaciju koji će morati da realizuje u periodu od tri godine posle potpisivanja ugovora o zakupu.

Iz Vlade je najavljeno da će javni međunarodni tender za turističku valorizaciju dve lokacije biti raspisan u drugoj polovini maja. Prilikom ocenjivanja ponuda, glavni kriterijum će biti visina planirane investicije.