Wednesday, May 21, 2008

Danska "Aresa" - deminirati, razvijati pa prodati

Danska razvojna biotehnološka kompanija "Aresa" uvodi sasvim novi način trgovanja i upravljanja nekretninama u ratom pogođenim zemljama regije jugoistočne Evrope, u kojima su cene zemljišta sve skuplje. Ta firma, koja se specijalizovala za čišćenje mina, namerava da u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji jeftino kupuje minama i zaostalim eksplozivnim sredstvima zagađena poljoprivredna i industrijska zemljišta.
Skupo čišćenje terena

- Nudimo kombinaciju privatne investicije i humanitarnog rada. Cena razminiranja kvadratnog metra dvostruko je veća od kvadratnog metra zemljišta. U Hrvatskoj metar razminiranja košta od osam (1,1 evro) do deset kuna (1,37 evra), dok je cena kvadratnog metra zemljišta do pet kuna (0,68 centi) i tu se ne može očekivati neka velika zarada. Osim toga, usko sarađujemo s Hrvatskim centrom za razminiranje. Kupovina zemljišta samo je jedna od solucija koju nudimo. Nudimo i sufinansiranje troškova razminiranja, kao i izradu plana za razvoj područja nakon čišćenja - kaže Sten Tarup, glavni menadžer danske kompanije.

Takođe dodaje da su u "Aresi" svesni velikih troškova deminiranja koji se najčešće finansiraju iz budžeta ili međunarodnih donacija, ali da veruju kako mogu da pruže podršku sufinansiranjem, razvijajući na taj način lokalna područja zagađena minama. Tarup Kim Breting, koji je zadužen za područje Balkana, u razgovoru za hrvatski "Poslovni dnevnik" kazao je kako do sada još nisu kupili nijedno zemljište u zemljama regije.

Biljka detektor mina

Prema Tarupu, "Aresa" će se u Hrvatskoj koncentrisati na područja Slavonije, Banovine i Korduna, ali i Dalmacije. U Bosni i Hercegovini su se usmerili na teritoriju Brčkog i Republike Srpske, a u Srbiji na njen centralni i južni deo, gde je zemljište posebno zagađeno kasetnim bombama posle NATO bombardovanja 1999. godine. Breting kaže da je za sada iz njihovih planova isključeno Kosovo, što je objasnio specifičnom situacijom zbog njegovog statusa, ali i da nije isključeno da u budućnosti budu prisutni i na Kosovu.

"Aresa" je osnovana pre sedam godina kao biotehnološka firma i izlistana je u prvoj kotaciji Kopenhaške berze. U eksperimentalnoj fazi je razvoj genetski modifikovane biljke pod patentnim imenom "BioSensor", koja u tlu prepoznaje nitro-dioksid, spoj koji se nalazi u eksplozivnim punjenjima. Ako se zasadi u zagađenom tlu, menja boju iz zelene u crvenu. Time se olakšava detekcija eksplozivnih sredstava u tlu. Iz danske kompanije naglašavaju da u Hrvatskoj i regiji ne nameravaju da koriste ovu tehnologiju, nego će se, prema rečima Tarupa, koristiti konvencionalnim metodama.

U tu svrhu za kooperante žele da uzmu lokalne firme za čišćenje mina. U oglasima koje su objavili u nekim medijima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji predstavljeni su kao razvojna firma koja kombinuje humanitarni rad i privatne investicije. "Aresa" se do sada nije bavila preprodajom i razvojem zemljišta i ima samo 14 zaposlenih, ali iz firme naglašavaju da očekivana cena mora biti izvan tržišnih okvira zbog visoke cene razminiranja.