Wednesday, May 14, 2008

Nemački investitor Rudolf Valter (Phiwa) se povlači iz Subotice ?

Nemački biznismen Rudolf Valter, vlasnik hotela "Galleria" u Subotici, dosadašnji najveći investitor u ovom gradu, nezadovoljan što mu je određena naknada za građevinsko zemljište od 500.000 EUR godišnje, najavio je da više neće ulagati u ovom gradu.

Kao razloge, Valter, inače oženjen Subotičankom, navodi previsoke takse za korišćenje građevinskog zemljišta i nespremnost lokalne samouprave da investitorima pruži određene pogodnosti.

Njegova kompanija "PHIWA" je u gradnju hotela i tri hale u subotičkom Logističkom centru uložila 30 mil EUR.

Valter kaže da mu za hotelsko-poslovni kompleks "Galleria" u centru grada, lokalna vlast obračunava naknadu za korišćenje zemljišta za svaki sprat posebno, kao i za garažu u podrumu, pa pita kako će uspeti da isplati i rate podignut kredita i opštinske namete.

"PHIWA" ima poslovne objekte u Kikindi, Zrenjaninu, Senti i još nekim opštinama u Srbiji, gde su, kako objašnjava Valter, uslovi za strane investitore daleko povoljniji.

Valter zamera što su mu u ukupnu sumu uračunate i naknade za obične njive, koje se koriste kao poljoprivredno zemljište, gde ništa nije izgrađeno.