Wednesday, May 14, 2008

Crna Gora - Mađarska kompanija ulaže u Veliku plažu 7 mlrd. €


Mađarska investiciona kompanija Trigranit je objavila da bi po ugledu na Dubai na poznatoj Velikoj plaži kod Ulcinja sagradio ekskluzivno turističko naselje sa velikim brojem hotela i vila visoke kategorije, a da bi centar tog novog naselja bile Kule blizanci, koje bi se nalazile sa obe strane kanala do Ade Bojane.

Regionalni direktor kompanije Džordž Bobvoš je rekao da je Ministarstvo ekonomije Crne Gore dobro pripremilo tender za zakup Velike plaže na 99 godina i ponovio da bi kompanija u taj projekat veličine između šest i sedam miliona kvadratnih metara, čija bi gradnja trajala do petnaest godina, uložila više od sedam milijardi evra.

On je ocenio da su cene nekretnina, naročito zemlje, u Crnoj Gori “prenaduvane” i upozorio da taj trend može naneti veće posledice crnogorskoj državi, nego korist.

U tom kontekstu on je potvrdio da je, nakon objavljivanja projekta za Veliku plažu, Trigranit dobio ponudu iz Albanije da bez tendera taj ili sličan projekat gradi na njihovoj obali, gde takodje postoje velike peščane plaže i uslovi za gradnju ekskluzivnog turističkog naselja.

Bobvoš nije isključio mogućnost realizacije nekog takvog projekta u Albaniji, ali je kazao da je Trigtanit projekat poznat pod nazivom “Dubai na ušću Bojane” uradio i ponudio Crnoj Gori i da od toga neće odustajati sve dok postoje šanse za njegovu izgradnju.

On je naveo i da se Trigranit, koji se bavi ulaganjem u nekretnine, razvoj i menadžment, a prisutan je u 11 zemalja srednje i istočne Evrope, interesuje i za neke manje projekte u blizini Tivta, Budve i Herceg Novog.

Odustali od Siti centra u Podgorici

Trigranit je objavio i da neće učestvovati na tenderu za gradnju Milenijum Siti centra u Podgorici zbog previsoke cene zemljišta u glavnom gradu Crne Gore. U taj centar je kompanija bila spremna da uloži više od 250 miliona evra.

Tenderom za gradnju gradskog centra, koji je trebalo da sadrži kongresnu salu, dve velike poslovne i stambene zgrade za ambasade i poslovne centre, operu, tržni centar, opština Podgorica je definisala da kvadratni metar zemljišta, na kome bi Siti centar bio građen, mora biti plaćen najmanje hiljadu evra, a da je za komunalije potrebno platiti još po 260 evra po kvadratu.

Bobvoš kaže da neće učestvovati na tenderu zbog previsoke cene zemljišta, koja se može porediti samo sa cenama u Moskvi, i podsetio da Trigranit slične objekte gradi u Ljubljani i Zagrebu ali da je tamo zemlja četiri do pet puta jeftinija.