Wednesday, May 14, 2008

Stop urbanističkoj anarhiji

Društvo arhitekata Novog Sada u saradnji s građevinskim inženjerima već tri meseca intenzivno radi na izradi pravilnika o izgradnji stanova u kolektivnim stambenim objektima. On bi mogao da bude završen do leta, izjavila je prof. dr Svetlana Vuković, arhitekta, i biće putokaz buduće izgradnje. Ona kaže da se pravilnik bazira na propisu iz 1978. godine, kada se itekako vodilo računa kako se i gde gradi, o čemu svedoče tada izgrađene zgrade i cela naselja, imajući u prvom planu čoveka, a ne kao danas - profit investitora.

U trci za što većom zaradom zaboravljen je kvalitet izgradnje, nema toplotne i zvučne izolacije, dozidani peti spratovi su bez lifta, a na mestima porodičnih kuća nikle su višespratnice bez parkirališta i dečjih igrališta. Prof. dr Vuković kaže da se danas gradi kako kome padne na pamet, u jednoj zgradi ima po 10 garsonjera zato što neko ima para da ih sve kupi zbog iznajmljivanja, ne vodeći brigu kakva će biti gužva na parkiralištu. Zato je neophodno da se definišu standardi svih prostorija u stanu, kako bi se omogućila kvalitetna organizacija prostora u kome živi porodica, da se spreči izgradnja trosobnih stanova na 35 kvadrata i kuhinja bez prozora. Još 1978. Novi Sad je imao prosek stana od 68 kvadrata, slično kao u Sloveniji, što je bilo desetak kvadrata više nego u Beogradu.

Do pre dvadesetak godina bilo je nezamislivo da stanovi orijentisani samo na jednu stranu sveta budu okrenuti ka severu, sem izuzetnih urbanističko-tehničkih uslova prilikom izgradnje u starom gradskom jezgru. Izgradnja ostave bila je predviđena u svim stanovima, počev od jednosobnog, u kojoj se planiralo čak i mesto za zamrzivač. Danas ne samo što se zaboravilo na ostave, nego bela tehnika ne stane ni u kuhinju, već se gura u hodnik ili na terasu, koja gubi osnovnu namenu malog dvorišta za porodicu, a hodnici imaju izgled magacina, umesto da svojom širinom, osvetljenošću i dobrom ventilacijom predstavljaju prvi prijatan kontakt sa zgradom ili stanom.

Kako se u Srbiji već 20 godina gradi bez pravilnika o standardizaciji, u Društvu argitekata Novog Sada smatraju da je dužnost arhitekata, urbanista i projektanata da daju podstrek razvoju izgradnje, da se počne razmišljati kao u vreme kada se gradilo, na primer, Novo naselje. Veruju da će njihov pravilnik usvojiti ne samo novosadska Skupština, nego da će poslužiti i kao obrazac izgradnje u Srbiji. Prof. Vuković kaže da je izradu pravilnika pokrenula izložba 100 najružnijih građevina u Novom Sadu, kojih širom Republike ima na pretek, što ubuduće ne sme da bude pravilo ponašanja ni arhitekata, ni investitora.