Wednesday, May 21, 2008

Cene stanova rastu i u Zrenjaninu

Najava agenata nekretnina, da će cene stambenog kvadrata u Zrenjaninu rasti 10% godišnje, se obistinila. Tako je u odnosu na proteklu godinu kvadrat stana sada skuplji za 100 do 200 EUR i iznosi 850 EUR.

Prošle godine novi stanovi prodavali su se po ceni od 620 do 700 EUR. Stara gradnja ili sekundarni stanovi i dalje drže cenu, pa se tako sada polovni stanovi prodaju po ceni od 600 do 700 evra po kvadratu...

Traže se stanovi svih struktura, mada primat imaju male stambene jedinice. Sekundarni stanovi su popularni jer je rok iseljenja mesec dana i kupac vidi šta kupuje dok se novi stanovi kupuju u predugovaranju, a useljenje je tek godinu dana kasnije. Ti novi stanovi u izgradnji su mali, garsonjere su od 15 do 20 m2.

Glavni investitori u Zrenjaninu su novosadske građevinske i preduzimačke firme, ali polako počinju da im konkuriši i ovdašnji izvođači. Lokacije za gradnju stambenih zgrada predviđene su novim urbanističkim planom, koji dozvoljava mešovitu stambenu gradnju, pa da je trka za slobodne placeve odavno već počela.

Prve zgrade već su nikle u ulicama Vojvode Petra Bojovića i Nušićevoj, zatim u blizini gradske bolnice i naselja Ruža Šulman. Investitori su DOO "Mermotehn" iz Zrenjanina, "Euro Domus", vlasnika Miloja Todorovića, dok je najveći graditelj u Zrenjaninu zapravo novosadska firma "Home Invest". Ovaj investitor podiže više stambenih jedinica, počev od ulice Vojvode Petra Bojovića, 7. jula, Koče Kolarova, Nušićeve, Marka Oreškovića pa do Bolničke ulice.

Da je stambena gradnja isplativa, pokazuju primeri ovdašnjih privrednika koji se sve više uključuju u ovu oblast. Istina, luksuznih stanova još nema, ali je tržište evidentno gladno novih stanova. Najbrže se prodaju male stambene jedinice, garsonjere i jednosobni stanovi. Njihove cene kreću se od 12.000 do 18.000 EUR u zavisnosti od stepena završetka. Gradske zone u kojima je počela gradnja stambenih zgrada do 4 sprata su i ulice Miletićeva, Žarka Zrenjanina, dr Tihomira Ostojića, dr Laze Kostića, Dositeja Obradovića, Jug Bogdana, dr Milana Sanvukovića.