Saturday, January 31, 2009

Rumuni kupuju kuće u Srpskoj Crnji !

Lepše i novije kuće kupuju rumunski gastarbajteri, dok manje i starije kuće pazare siromašni rumunski penzioneri, kaže Mile Rajić, predsednik Saveta MZ Srpska Crnja

Za poslednjih nekoliko meseci rumunski državljani kupili su 11 kuća sa okućnicama u pograničnom mestu Srpska Crnja po bagatelnim, ali tržišnim cenama, od 3.000 pa do 19.000 evra. Rumuni iz obližnjeg mesta Žombolj i iz 50 kilometara udaljenog Temišvara, bez ikakvih barijera prelaze granicu s kešom na blatobranima svojih „dačija" i pitaju gde su te kuće na prodaju.

Srpska Crnja ima 2.000 kuća, a svega 4.500 stanovnika. Više od 200 kuća je prazno. Roditelji pomrli, deca se odselila u veće centre, pa Rumuni mogu da biraju kuće u ponudi. Meštani Srpske Crnje kažu da se Rumuni ne doseljavaju, već samo ulažu evre i čekaju da Srbija uđe u Evropsku uniju pa da zarade kad cene nekretnina porastu.

- Dosta Rumuna odselilo se poslednjih godina u Italiju, Španiju i Francusku, pa teško zarađeni novac ulažu u nekretnine koje su kod nas jeftine. Dođu, keširaju i odu opet na rad. Druga kategorija kupaca su penzioneri iz Žombolja i Temišvara, koji prodaju svoje stanove za 20.000 do 50.000 evra, kupe ovde stariju ali očuvanu kuću sa okućnicom po deset puta nižoj ceni. Razliku u ceni penzioneri ostave deci ili jednostavno troše, jer od svoje mršave penzije ne mogu da prežive. Niko se od njih još nije doselio. Vidimo da su nešto radili po dvorištu, popravljali, ali još uvek ne žive u našem komšiluku. Sve to još ide stihijski, nema agencija koje se bave prometom nekretnina, inače bi se sigurno prodalo više kuća - kaže Rajić.

Rumunski biznismen iz Žombolja Gaga Danuc kupio je kuću za odmor sa voćnjakom u Tarašu na Tisi.

- Živim pola u Srpskoj Crnji, pola u Žombolju. Trgovao sam lubenicama, krompirom, arpadžikom, a sad građevinskim materijalom. Kuću sam kupio za 5.500 evra. Ni kod nas ne cvetaju ruže, ali koju hiljadu evra neki ljudi mogu da izdvoje i kupe ovde kuću, bolje nego da drže novac u bankama. Ima i onih koji zarađuju na razlici u ceni nekretnina, a mogu lepo da žive i s ove strane granice. Stan u Žombolju pre koju godinu koštao je pet, šest hiljada evra, sada 20.000 evra, a za te pare, s ove strane granice može se kupiti nova kuća - kaže Danuc.

Kuću u Srpskoj Crnji na 500 metara od rampe na graničnom prelazu prodali su naslednici porodice Ubović, koji odavno više ne žive u selu. Komšije kažu da je kuću je pazario za sebe bračni par penzionera iz Žombolja. Noviju kuću na sprat porodice Tuporić u centru Srpske Crnje kupili su gastarbajteri. Naslednici koji su ovu kuću prodali takođe ne žive u Srpskoj Crnji, a komšije nagađaju da Rumuni za nju nisu dali više od 20.000 evra.

- Rumuni su ovde kao kod kuće. Granica za njih nije nikakva barijera, šetaju se kako hoće i svejedno im je da li će živeti nekoliko kilometara tamo ili ovamo. Bolje im je kod nas jer se ovde jeftinije živi - kažu komšije.

Apsolvent prava iz Srpske Crnje Dušan Vuković kaže da je za njega rumunska registracija na kolima u njegovom rodnom mestu isto što i zrenjaninska.

- Rumuni su u našim prodavnicama, na pijaci, trguju, kupuju. Ali, ako su počeli da kupuju i kuće kod nas, to znači da ni kod njih nije baš lepo - komentariše Vuković.

Pravnica Ružica Bogdanović kaže da Rumuni dolaze i na pijacu.

- Prodaju posuđe i druge sitnice, a onda za te pare kupuju šećer i brašno na džakove pa nose kući. Ulaskom u Evropu dobili su i evropske cene, pa po robu dolaze kod nas - kaže Ružica.