Thursday, January 8, 2009

Pad cena tek u 2012.

Potencijalni kupci nekretnina koji su se ponadali da će aktuelna ekonomska kriza u narednoj godini koliko-toliko sniziti cene kvadrata, po svemu sudeći, loše su procenili. Prema mišljenju stručnjaka trenutno nema realnih pokazatelja koji bi najavljivali drastičan pad, ali nema ni motiva koji bi ukazivali na rast.

Nezahvalno davati bilo kakve prognoze, jer poslednja dva meseca na tržištu vlada zatišje. Miruju i cene i kupci, generalno ponuda je loša.
Tržište diktira
Kupaca je sve manje i zbog pooštrenih uslova za dobijanje hipotekarnih kredita. Čak i oni koji ispunjavaju te kriterijume u ovom trenutku su veoma oprezni i uglavnom se ne upuštaju u kupovinu. S druge strane, oprezni su i vlasnici, osluškuju tržište i kvadrate prodaju samo oni koji su na to primorani.
Nema jasnih indicija koje bi ukazivale na velike promene u 2009, a da će cenu formirati upravo tržište. Ako bude kupaca koji su spremni da plate, cene će se održati.
Svakodnevno se mogu čuti najave da će cene kvadrata konačno početi da padaju i da je to upravo razlog što je realizacija u poslednja dva meseca godine koja je za nama neuporedivo lošija u odnosu na prethodni period.
Kupci su zavedeni onim što žele da čuju i zato čekaju. Jedina promena naredne godine je stabilizacija tržišta, odnosno, da će iznosi biti proporcijalni lokaciji, kvalitetu i standardu.
Cenu će odrediti upravo lokacija. Međutim, postoji mogućnost da cena kvadrata padne i do 20 odsto, naročito na Novom Beogradu i oko Arene, gde je sada previsoka.
Agenti ne strahuju
Kupaca je malo. Cene će postati realnije, kako bi prosečan građanin mogao da reši svoje stambeno pitanje. Ali, kod nas je uvek suprotno - kad negde rastu kod nas padaju i obratno.

KVADRAT I DO 3.500 EVRA
Prema poslednjim raspoloživim podacima najskuplji je centar Beograda, gde cena kvadrata dostiže cifru od 3.500 evra. Nešto niži je Novi Beograd, pa su tako u delu oko Arene, oko 3.000 evra. Na periferiji se kvadrat može naći i za 1.000 evra, a dostiže visinu i do 1.500. Toliko su i u Kragujevcu, dok su u Novom Sadu od 850 do 2.500 evra.

Prema nekim procenama u ovom trenutku postoji više od 100.000 kvadrata objekata izgradnji, a da nedostaje između 30.000 i 35.000 stanova. Zato je prema mišljenju onih koje se bave prometom nekretnina mala ponuda je razlog što su cene toliko skočile, ali i činjenica da je izdat vrlo mali broj dozvola za gradnju. Kako kažu, nestašica se očekuje do 2012. godine.
Ipak, stručnjaci poručuju građanima da ne strahuju. Podsećaju da cenkanjem može da se spusti cena i do 10 odsto, ali samo kod starih stanova. U novogradnji ni ovo ne važi.
Realizacije će shodno zakonima tržišta, sigurno biti. Bilo je i težih vremena kada kredita nije bilo ni u najavi, pa se opet trgovalo i gradilo.