Monday, February 2, 2009

Štedljive kuće

Ušteda u grejanju se zasniva na reflektujućim površinama, koje u velikoj meri reflektuju direktno zračenje sunca od čak osam do deset odsto. To su sjajni premazi, lakovi i boje, aluminijumske folije i limovi na čvrstoj podlozi. Reflektujuće površine su najjeftiniji solarni uređaj koji pored toplotnog dejstva služi i za povećanje unutrašnje osvetljenosti objekta - objašnjava inženjer Milković. U Srbiji je do sada ozidano desetak samogrejnih ekoloških kuća, izgrađenih po nacrtima inženjera Veljka Milkovića iz Novog Sada.
Samo u ovom gradu, postoje četiri ovakve kuće, a još nekoliko njih nalazi se u Somboru, Zaječaru, LJigu...
- Prva kuća je izgrađena daleke 1979. godine. Pokazalo se da ušteda u energiji u solarnoj zemunici iznosi oko 85 procenata, a stanari su zadovoljni životom u njoj. I sama izgradnja je jeftinija od izgradnje nadzemne kuće, pa na građevinskom materijalu može da se uštedi od 18 do 40 odsto - kaže Milković.
Osim uštede u grejanju, štedi se i u potrošnji struje, pa tako samo na osvetljenju prostorija ušteda je oko trideset odsto. Milković kaže da ekološka kuća ima, umesto klasičnog krova zemljanu zaštitu, koja štiti objekat od niskih zimskih i letnjih visokih temperatura, a zidovi su zaštićeni od erozije.
- Eko-kući nisu potrebni duboki temelji, velika ostava za ogrev, znatne grejne instalacije - kaže on i nastavlja:
- Ušteda u grejanju se zasniva na reflektujućim površinama, koje u velikoj meri reflektuju direktno zračenje sunca od čak osam do deset odsto. To su sjajni premazi, lakovi i boje, aluminijumske folije i limovi na čvrstoj podlozi. Reflektujuće površine su najjeftiniji solarni uređaj koji pored toplotnog dejstva služi i za povećanje unutrašnje osvetljenosti objekta.
Inženjer Milković je učestvovao je na naučnom skupu u Milanu i Tokiju, a prvi projekat eko-kuća uradio je u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, sa profesorom doktorom Slobodanom Krnjetinom, inženjerom građevinarstva.