Saturday, January 17, 2009

Kasni novac iz budžeta za subvenciju stambenih kredita

Stara boljka sa odobravanjem subvencionisanih stambenih kredita već se ponavlja i u 2009. Od početka godine u većini banaka nije odobren nijedan stambeni kredit pod povlašćenim uslovima, jer država još nije odobrila novac za tu namenu, koji je, inače, drastično manji nego lane.
U bankama bez obzira na ove probleme regularno prihvataju zahteve za subvencionisane kredite, ali kažu da građane informišu o trenutnoj situaciji i da ih upozoravaju da će se ceo proces dodatno odužiti.
Međutim, klijenti koji se bez obzira na sve odluče da se zaduže na ovaj način upadaju u rizik da im propadne kapara koju su već uplatili za stan, jer im kredit do određenog vremena neće biti odobren.
Dodatni problem svim građanima koji planiraju da podignu kredit uz dotaciju države predstavlja i restriktivan budžet. Ove godine je planirano da se iz budžeta za subvencionisane stambene kredite odobri 500 miliona dinara, što je čak sedam puta manje nego prošle godine. Od tog iznosa 150 miliona dobiće profesionalna vojna lica.
Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) nije odgovorna za nastalu situaciju, jer čekaju da bude usvojen program za subvencionisanje za koji je zaduženo Ministarstvo finansija.
Banka Intesa, na primer, i dalje prima zahteve građana za subvencionisane stambene kredite:
- Kako u 2009. još nijedan kredit nije odobren, a banka ne može da garantuje realizaciju ovih kredita, klijentima savetujemo da malo sačekaju, ili se opredele za neki drugi model kredita - kažu za u Intesi.
Slično je i u „Folks banci” u kojoj još nijedan kredit nije odobren.
- Još nije usvojen plan subvencija i zato nijedan zahtev od početka godine nije prošao. Mi i dalje primamo zahteve i objašnjavamo klijentima da će procedura biti sporija - kaže za Dejan Zelčev iz Folks banke.
U bankama kažu da će iznos za stambene kredite koji je ove godine država odobrila verovatno biti nedovoljan jer je uprkos visokim cenama i velikoj finansijskoj krizi potražnja i dalje velika.

Krediti za mlade bračne parove

PREDNOSTI Subvencionisani krediti su prvenstveno namenjeni mlađima od 45 godina, koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Za njih je potrebno početno učešće od pet odsto, država učestvuje sa 20 odsto kredita, a banka pozajmljuje ostatak. Rok otplate je 30 godina, a državi se novac vraća tek u poslednjih pet godina otplate, s kamatom od 0,1 odsto. Ukupna suma osiguranih kredita kod Nacionalne korporacije dosad iznosi 1,42 milijardi eura. Od ukupne sume 240 miliona evra predstavljaju subvencionisani krediti za mlađe od 45 godina.