Thursday, January 29, 2009

Garsonjera jeftina, tvoja a zajednička

Iako su cene stanova pale, u oglasima se pojavilo više jeftinih stanova za koje bi se moglo reći da su ispod svake cene. A to su, inače, najtraženiji stanovi, garsonjere, koje se nude za dvadesetak hiljada evra, što je iznenadilo i same potencijalne kupce kojima je važan svaki sitniš.

Stvar je u tome što se vlasništvo tih garsonjera upisuje u katastar nepokretnosti u idealnom delu, što znači da se ne radi o jednom stanu i jednom vlasniku, već o jednoj kući s više vlasnika.

Agencija “Grad nekretnine” prodaje na novosadskom naselju Satelit garsonjeru od 23 kvadrata za 22.300 evra, za novu useljivu na Telepu od 26 kvadrata traži se 21.000 evra, a 24 kvadrata u Temerinskoj ulici košta 25.000 evra. Zajedničko svima je to što je uknjižba u idealnim delovima. U agenciji “Eho nekretnine” kažu da se garsonjera od 28 kvadrata u tom rangu može na Grbavici kupiti za 26.000 evra, a kada bi se radilo o vlasništvu jedan kroz jedan, što znači jedan stan – jedan vlasnik, koštala bi 45.000 evra. Regulacionim planovima u pojedinim delovima grada dozvoljena je izgradnja manjih stambenih objekata, koji liče na veće privatne kuće, a stanovi u njima se knjiže u idealnom delu. Nekim lokacijama dozvoljena izgradnja kuća za višeporodično stanovanje, tako da se u manjoj zgradi prave najčešće do četiri stambene jedinice, ponekad se veće stambene jedinice dele u manje koje se prodaju pojedinačno. Vizuelno zgrada izgleda kao porodična spratna kuća s potkrovljem, a ima više stanova i vlasnika.

Potencijalni kupci takvih kuća da ne treba da se plaše obmane, jer je to vreme prošlo i svaki prodavac takvog stana objasniće kupcu o čemu se radi, a na kupcu je da li će tako nešto prihvatiti. Svi elementi strogo se preciziraju kupoprodajnim ugovorom. Sagovornik kaže da zbog više zajedničkih elemenata stanovanja komfor nije kao kada je jedan vlasnik u stanu, međutim, zato prodajna cena i jeste niža.

Kupci takvih stanova, budući vlasnici, moraju se mnogo čega odreći: tako je brojilo za električnu energiju, gas... najčešće zajedničko. Prilikom eventualne prodaje jednog dana vlasnik u idealnom delu obavezan je ta takav stan najpre ponudi svojim komšijama u objektu ili dobije njihovu saglasnost. Ona je neophodna i kod mogućeg podizanja hipotekarnog kredita, iako ih banke nevoljno daju u takvim slučajevima. Takođe, kod formiranja prodajne cene ovi stanovi kotiraće se na tržištu jeftinije od ostalih, kao, uostalom, i danas.

Poznavaoci prilika kažu da je ovakva gradnja mač s dve oštrice. Investitori prihvataju postavljene uslove izgradnje određene regulacionim planovima, međutim, kada se u jednoj porodičnoj kući koja je bila predviđena za četiri porodice duplira broj stambenih jedinica, duplira se i broj zasebnih domaćinstava, što znači da se dvostruko više opterećuju sve instalacije (jer svako domaćinstvo mora imati svoj zamrzivač, mašinu za pranje veša...) i parkiralište, što dovodi do kasnijih brojnih problema u suživotu.