Thursday, January 8, 2009

Investitorima pare, vlasnicima stanova šipak!

Ministarstvo pravde, kome se nedavno obratilo Udruženje oštećenih kupaca stanova u Novom Sadu, zatražilo je od predsednika Opštinskog suda i republičkog javnog tužioca da provere navode i ocene osnovanost pritužbi koje je na rad sudova i tužilaštva iznelo ovo udruženje.

U odgovoru Ministarstva pravde na dopis novosadskog Udruženja oštećenih kupaca ističe se da navedeni organi imaju obavezu da o osnovanosti pritužbi, kao i o merama koje budu eventualno preduzete, obaveste predsednika Udruženja oštećenih kupaca. Primedba ovog udruženje Ministarstvu pravde je da pojedini sudski sporovi i tužbe koje oštećeni kupci podnose protiv investitora često bivaju odbačene kao zastarele, a da neki sudski sporovi traju više od deset godina.

Kako je izjavio predsednik ovog udruženja Nenad Pejin, u Novom Sadu ima preko 1.200 onih koji godinama čekaju da dođu do svoje nekretnine, a njih 400 za to gotovo da nema nikakve šanse pošto su investitori s kojima su pravili ugovor o kupovini stana u međuvremenu prestali s radom. U Novom Sadu, prema njegovim rečima, ima dosta zgrada koje su započete pre deset i više godina, a nisu završene.

– Nesavesni investitori koriste mnoge rupe u Zakonu o gradnji, kao i sporost organa pravosuđa, inspekcijskih i drugih organa zaduženih da sprovode te zakone iz svoje nadležnosti – kaže Pejin.

Čak i u slučajevima kada oštećeni kupci dobiju pravosnažnu presudu u svoju korist, dešava se, kaže Pejin, da se ona ne može sprovesti u praksi jer "investitor" nema ništa na svom imenu od pokretne i nepokretne imovine.