Friday, October 31, 2008

Otvoren Treći međunarodni sajam nekretnina i investicija "BelRe"

Na Beogradskom sajmu je 30.10.2008. otvoren Treći međunarodni sajam nekretnina i investicija "BelRe" koji će trajati do 1. novembra.

Na sajmu koji je, kako su kazali organizatori, "najvažniji događaj na tržištu nekretnina u regionu" predstavljaju se investitori, vlasnici zemljišta, graditelji, konsultanti, projektanti i izvođači radova iz Srbije, Bugarske, Španije, Italije i Rusije.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić kazao je otvarajući sajam da će on proteći u razgovorima koji se tiču globalne finsijske krize koja će se svakako odraziti i na ekonomiju čitavog regiona.

- Svaka velika svetska finasijska kriza bila je veoma izazovna, ali je predstavljala i šansu za neke male ekonomije da postanu mnogo atraktivnije. Ovo je šansa za Srbiju da pronađe svoje neko bolje mesto - naglasio je Dulić.

Izvršni direktor "Blok 67 Associates" Slobodan Mihajlović kazao je da ovogodišnji Sajam nekretnina i investicija omogućava da se sretnu svi koji odlučuju o tržištu nekretnina i da razmene poslovne ideje.

Prema njegovim rečima, "BelRe" je idealna prilika za sve one koji planiraju da investiraju u nekretnine da na jednom mestu dobiju sva potrebna obaveštenja i informacije, a strani investitori da se efikasno i adekvatno informišu.

Pokrovitelj "BelRe" sajma je grad Beograd, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i princ Aleksandar i njegova supruga Katarina, a generalni sponzor je "Blok 67 Associates".

Sajam je u hali 3 Beogradskog sajma. Radno vreme je od 10.00 do 18.00. Cena ulaznice je 600 dinara.

Thursday, October 30, 2008

"NKOSK" Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita

NKOSK (Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita) osigurala je u prethodnih mesec dana 1.310 stambenih kredita, što je neznatno manje od uobičajenog broja osiguranih zajmova.
Direktor NKOSK Aleksandar Jović kaže da svetska finansijska kriza nije dovela do pada tražnje za stambenim kreditima, koje osigurava ta korporacija, i dodao da će dalji trend zavisiti od toga koliko će banke i pod kojim uslovima biti spremne da odobravaju zajmove.

On smatra da u Srbiji neće doći do značajnijeg pada cena nekretnina i poručio građanima da dobro provere pod kojim uslovima su banke spremne da im odobre kredite, kao i dokumentaciju nekretnina koju nameravaju da kupe.

Jović je ocenio i da oni koji ne žure sa kupovinom sačekaju neki mesec da vide kako će se odvijati situacija.

Kako je dodao, Srbiji ne može da se desi hipotekarna kriza kao u Americi, jer je domaće tržište nekretnina zdravo, a da problematično može da bude da li će banke imati dovoljno novca za finansiranje kredita.

Prema njegovim rečima, problema u otplati rata nema i trenutno postoji pet slučajeva u kojima građani nisu u mogućnosti da otplaćuju rate.

Sa druge strane, portfelj NKOSK je mali i iznosi oko 1,2 milijarde EUR, podseća Jović i dodaje da Korporacija radi tek četiri godine.

Za poslednji kvartal ove godine, u skladu sa programom dugoročnog stambenog kreditiranja, predviđeno je 487,5 miliona dinara. U oktobru je potrošeno oko 150 miliona dinara.

Iako je većina banaka obustavila odobravanje kredita u švajcarskim francima u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje srambenih kredita kažu da oni i dalje osiguravaju ove kredite po standardnoj proceduri.

Nacionalna korporacija je od početka godine do sada osigurala 14.879 stambenih kredita u ukupnom iznosu od 567.65 mil EUR. Od tog broja, 2.214 predstavljaju subvencionisani stambeni krediti, u ukupnoj sumi od 61.05 mil EUR.

Koliko će novca za subvencionisanje stambenih kredita biti izdvojeno iduće godine znaće se posle donošenja budžeta za 2009. godinu.

Zepter, ipak, kupuje Institut "Simo Milošević"

Crnogorski Savet za privatizaciju prihvatio je odluku tenderske komisije, kojom je kompanija Filipa Zeptera prvorangirana za kupovinu Instituta "Simo Milošević". Ponuda Zepterove kompanije "Home Art&Sales Services" sa sedištem u Švajcarskoj, ocenjena je boljom od austrijske "Cristof group", udružene sa ruskim bolnicama "Mess swiss", jer je joj je investicioni program bio "teži" 17 puta.

Švajcarska kompanija je, za 56,48% državnih akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević, ponudila 20 mil EUR za akcije i 150 mil EUR investicija u naredne tri godine, a takođe mora dokazati i da može da obezbedi kvalitetne bankarske garancije.

- Pregovaraćemo sa kompanijom "Home art", a ukoliko iskrsnu problemi, odnosno, ako ne budu mogli da ispoštuju sve što je traženo tenderskim uslovima, dobiće šansu drugorangirani ponuđač. Garancije će biti prioritet - saopštila je Tenderska komisija za privatizaciju i navela da se kompanije iz Zepterove grupe ne bave ozbiljnjim zdravstvenim projektima, a zdravstveni centar u Igalu je najpoznatija institucija za banjsko lečenje na Mediteranu.

Iz Tenderske komisije nije saopšteno kako to "Home art" ispunjava uslov da direktno ili indirektno poseduje 51% kapitala najmanje jednog rehabilitacionog centra i upravlja njime.

Tuesday, October 28, 2008

U Novom Sadu izraelska "Big CEE" gradi tržni centar

Izraelska grupa "Big CEE" (Big Central European Estates Group) do početka 2010. godine u Novom Sadu će izgraditi tržni centar u koji će uložiti 70 mil EUR, najavio je danas predstavnik te kompanije Robert Jahav.

Ugovor o prodaji građevinskog zemljišta su potpisali Jahav i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, a potpisan je i ugovor sa glavnim izvođačem radova, građevinskim preduzećem "Neimar" iz Novog Sada.

Jahav je kazao da plac ima 90.000 m2, da će prodajni centar zauzimati 30.000 m2 i da će na izgradnji tržnog centra biti zaposleno oko 1.000 radnika.

- "Big CEE" planira da izgradi još dvadesetak takvih prodajnih centara u Srbiji - istakao je Jahav.

Prodajni centar će se nalaziti u industrijskoj zoni, Sentandrejski put 11, a Jahav je najavio da će u okviru šoping mola prodavnice imati "najveći svetski brendovi".

Sunday, October 26, 2008

Pale cene stanova u Beogradu, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu stagniraju

Skuplji stambeni krediti, kao jedna od posledica svetske finansijske krize, već su uticali na cene nekretnina u glavnom gradu, dok u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu one stagniraju.

Cena kvadrata u poslednjih nekoliko nedelja u Beogradu je pala za 10%, a očekuje se da će već za koji mesec stanovi pojeftiniti i za 20%. U Novom Sadu ovakav trend moguć je za pola godine, dok se u Nišu, a naročito u Kragujevcu, zbog dolaska "Fiata" očekuje rast.

Od 1. septembra ponuda stanova u Beogradu drastično je povećana i može se izjednačiti sa ponudom u prvih devet meseci ove godine. Vlasnici nekretnina žure sa prodajom, jer ne žele da osete teže posledice svetske finansijske krize koja bi, prema nekim procenama, već za pola godine mogla direktnije pogoditi Srbiju.

- Vlasnici nekretnina masovno zovu i sami traže da spustimo cenu kvadrata i za 10%. Uglavnom se prodaju stanovi slabijeg kvaliteta i manje kvadrature. Vlasnici većih nekretnina ostaju čvrsto pri starim cenama. Ipak, očekuje se da će za koji mesec cene pasti i za 20%.

Treba sačekati još šest meseci, najkasnije do polovine 2009, kada će cene stanova biti u padu.

Znatno je manje zahteva za stambene kredite. Cena kapitala na tržištu je u porastu i sada nije trenutak za kupovinu stana. To se odnosi i na one koji se zadužuju kod banaka i na one koji imaju keš.

I investitori u Beogradu su na "stend baju". U ovom trenutku oni se ne odlučuju za nove projekte izgradnje i čekaju da vide kakve će posledice svetska finansijska kriza ostaviti na Srbiju.

Stručnjaci tvrde da finansijska kriza još eventualno može pogoditi Novi Sad, gde su poslednjih godina takođe rasle cene nekretnina. Ostali gradovi u Srbiji, koji još nisu osetili privredni rast i koje tek očekuju novi tranzicioni procesi, biće zahvaćeni rastom cena. To se pre svega odnosi na Kragujevac gde je nedavno došao italijanski "Fiat".

U Kragujevcu su cene u odnosu na lane više za 15 do 20% i kreću se od 800 do 1.400 EUR, u zavisnosti od lokacije. Glavni razlog za poskupljenje je mala ponuda, pre svega garsonjera i jednosobnih stanova, tako da su liste čekanja sve duže. Osim cena stanova, zabeležen je i neverovatan skok cena građevinskog zemljišta, koje je u ekstra zoni poskupelo za više od 20 puta.
Cene nekretnina u staroj gradnji i novogradnji gotovo su izjednačene. Više od polovine kupaca su ljudi iz Svilajnca, Jagodine, Požarevca i raznih gradova iz Crne Gore, koji privremeno rade u inostranstvu ili čija deca, njih oko 8.000, ovde studiraju ili pohađaju srednje škole.

U kragujevačkim elitnim naseljima - Centar, Vašarište i Erdoglija kvadrat stambenog prostora staje od 900 do 1.000 EUR. Interesantno je da se višesobni stanovi intenzivno grade tek u poslednje vreme. Do pre šest godina Kragujevac je imao samo dva četvorosobna stana, u kojima su živeli funkcioneri državne bezbednosti.

Cena kvadrata novoizgrađenih stanova u centru Niša kreće se od 1.000 do 1.200 EUR, a na periferiji grada od 700 do 800 EUR.

Cena kvadrata novih i polovnih stanova u Nišu neće rasti jer je potražnja, uprkos svemu, i dalje veća od ponude. Ali ne treba očekivati da u narednom periodu cene u Nišu budu niže od postojećih, jer građevinska operativa i sada radi na minimumu isplativosti.

Usledit će period stagnacije cena nekretnina, ali je nezahvalno procenjivati koliko će potrajati.

Manje je interesovanje, takođe, ranije su u prometu krediti i keš novac bili zastupljeni u proporciji pola-pola, dok se sada 70% trgovine obavlja za gotovinu.

U Novom Sadu blago se osetio Udar svetske finansijske krize na tržištu nekretnina jer je tražnja kupaca opala. Cene se, međutim, drže, pa se za useljiv stan u centru i dalje plaća od 1.500 do 1.800 EUR, a na periferiji od 1.250 do 1.300 EUR.

Prodaja je opala jer je mnogo manje stambenih kredita. Ipak, cena se za sada drži i pojavljuju se samo pojedinačni primeri spuštanja cene i to tek na nivou od 50 EUR po kvadratu.

Wednesday, October 22, 2008

Koliko su bezbedne nove zgrade ?

Mnogi investitori traže nekog ko će im uraditi elaborat zaštite od požara kada je objekat već izgrađen i naravno, čovek koji treba da uradi taj dokument, hvata se za glavu. Vrlo je bitno da se specijalisti za zaštitu od požara zovu na samom startu. Ako se ne uradi projekat zaštite od požara, kako treba u samom startu, njegova izrada kasnije poskupljuje ugradnju sistema zaštite od požara za jednu trećinu, objašnjava dr Milovan Vidaković, predsednik nacionalnog Društva inženjera i tehničara za upravljanje rizicima.....

Dr Milovan Vidaković, predsednik nacionalnog Društva inženjera i tehničara za upravljanje rizicima (DITUR) sa sedištem u Beogradu i profesor Više tehničke škole u Novom Sadu, prvi je u svetu, sedamdesetih godina prošlog veka napravio softver termodinamike požara za klimatizovane oblakodere, čak četiri godine pre Amerikanaca. O tome, kao deo njegovog doktorata na tu temu, govori i njegova prva knjiga "Termodinamika požara".

Dr Vidaković objašnjava da je još tada napravljen softver pomoću koga može da se proveri, pre nego što je jedna zgrada uopšte napravljena, pre nego što se zakopa prvi ašov, kako će se požar razvijati, da li će se prenositi na druge prostorije i koje temperature se mogu očekivati. Naš sagovornik, međutim, ne veruje da se takvi proračuni za testiranje sistema zaštite danas rade u Srbiji.

- Kod nas arhitekti i građevinci diplomiraju bez ikakvog znanja o zaštiti od požara, dok se u celom svetu ovaj predmet nalazi na arhitektonskim i građevinskim fakultetima. Samo je beogradski Mašinski fakultet uveo zaštitu od požara i to kao izborni, a ne kao redovni predmet - napominje prof. Vidaković, koji je pre više od decenije predavao dve godine zaštitu od požara na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Nadležno ministarstvo tada nije shvatilo potrebu da naše arhitekte poseduju ta znanja, pa je ukinulo taj predmet pod izgovorom da nema novca. Danas se oseća kolika je to bila greška.

U Srbiji je neznanje najčešći uzrok velikih požara sa žrtvama.

- Neznanje u fazi izrade samih projekata javnih i višespratnih stambenih objekata, a tipičan primer je Radnički univerzitet u Novom Sadu. Na drugom mestu je neznanje ljudi u fazi eksploatacije zgrada. Pogledajte samo koliko je evakuacionih puteva po visokim zgradama zakrčeno starim frižiderima, ormarima i drugim raznim stvarima. Ili, recimo, čovek zaključa požarna vrata, ode na godišnji odmor i odnese ključ i ljudi ne mogu da se spasu i poguše se unutra. Ja sam u jednom trenutku rekao da nas Bog čuva, jer propusta ima koliko hoćete. Ljudi iz republičkih i gradskih inspekcijskih službi za požar i spasavanje bore se na sve moguće načine da razreše probleme, ali kod nas je sportska aktivnost da se zaobiđu propisi naročito u fazi gradnje- smatra Vidaković.

Najnoviji Pravilnik o sadržini i načinu izrade tehničke dokumentacije za objekte visokogradnje, koji je ministar infrastrukture doneo krajem januara ove godine, nalaže da se u projektnoj dokumentaciji prilikom zahteva za dobijanje dozvole za gradnju objekata javne namene i poslovnih i stambenih višespratnica, mora nalaziti i glavni projekat zaštite od požara.

- Nažalost, mnogi investitori traže nekog ko će im uraditi elaborat zaštite od požara kada je objekat već izgrađen i naravno, čovek koji treba da uradi taj dokumenat, hvata se za glavu. Vrlo je bitno da se specijalisti za zaštitu od požara zovu na samom startu, jer se u crtežima vrlo lako potezom gumice popravljaju stvari, a na samom početko može se lako dogovoriti i sa arhitektama i građevincima. Ako se ne uradi projekat zaštite od požara, kako treba u samom startu, njegova izrada kasnije poskupljuje ugradnju sistema zaštite od požara za jednu trećinu - iznosi Vidaković.

On kaže da investitori uvek pokušavaju da uštede pare na zaštiti od požara. Investitori, međutim, koji se dolaze iz razvijenih zemlja Evrope, prema oceni profesora, primenjuju lokalne propise a ne prihvataju naše, što opet dovodi do dugih rasprava.

Uprkos tome, što se svi projekti u republičkoj i gradskoj inspekcijskoj službi usaglašavaju, da bi se dobila dozvola za gradnju javnih objekata i stambenih višespranica, dešava se da oni, kada budu izgrađeni, ne dobiju upotrebnu dozvolu zato što nisu ispoštovali sve što je zacrtano u overenim projektima.

Fasada koje mogu lako da se zapale.

- Sada su počele da se prave takozvane demit fasade i svako izmišlja po neki sistem, tako da vi na kraju ne možete da ustanovite šta se nalazi na toj fasadi. Gledao sam fasade koje su napravljene od stiropora koji je posle toga samo prekrečen, što nije dozvoljeno - kaže Vidaković.

"Uloga fasada na širenje požara" tema je o kojoj je prof. dr Milovan Vidaković govorio u Vrnjačkoj Banji na savetovanju o novim tehnologijama u građevinarstvu, koje je organizovao Savez građevinskih inženjera i tehničara Srbije.

- Sada se u svetu ubrzano u akreditovanim laboratorijama ispituju nove verzije fasada. Na savetovanju u Vrnjačkoj Banji prikazan je film iz jedne od najvećih laboratorija u Engleskoj, BRE (LPS). Ona je u velikoj hali laboratorije napravila nosač na koji se vešaju fasade i ispituju da li prenose požar. Kod nas nema ispitivanja fasada, ali kada uđemo u Evropsku uniju, moraćemo da imamo akreditovanu laboratoriju za to, kao i za ispitivanje svih onih elemenata koje mi pravimo. Pre toga ćemo najpre morati da usaglasimo standarde sa Evropom. Mi u ovom trenutku imamo samo jednu laboratoriju, to je Institut za ispitivanje materijala, IMS u Beogradu, koja ima ograničene mogućnosti ispitivanja. Ja sam u IMS-u ispitao požarnu zavesu, koja se nalazi u pozorištu NIS-ove zgrade u Novom Sadu i odvaja publiku od bine i to je do sada, koliko ja znam, jedina ispitana požarna zavesa u Srbiji otporna jedan čas na požar. U drugim pozorištima zavese nisu uvek testirane u akreditovanoj laboratoriji. Te zavese su teške i po 20 tona, jer su od čelika ili od metala, a mi ne znamo njihovu stvarnu požarnu otpornost - priča Vidaković.

U Vrnjačkoj Banji je bilo reči i o tome kako arhitekte i građevinci da spreče da se požar kreće preko fasade sa sprata na sprat. Do sada se smatralo da je odstojanje od jedan metar parapeta, između prozora na spratu, dovoljno da vatra ne preskoči sa sprata na sprat. Međutim, kako kaže naš sagovornik, laboratorijska ispitivanja su pokazala da to niji jedini uslov. Širenje požara po fasadi zavisi od termodinamike razvoja požara u prostoriji.

- Požar u Radničkom univerzitetu u Novom Sadu je flagrantan obrnut primer, slučaj za ispitivanje. On se zapalio na osmom spratu i onda je požar silazio dole, to se nigde u svetu nije desilo, to smo mi izmislili. Sada smo naučili lekciju. Nije bila u pitanju fasada, već kablovi - zaključio je prof. dr Milovan Vidaković.

Projektanti neuki u zaštiti od požara

Mi smo suočeni sa situacijom da se u realnom životu malo pažnje polaže preventivnoj zaštiti od požara već u fazi projektovanja objekata, naročito onih za javne namene, i samim tim se sukobljavamo sa događajima koje smo mogli većim delom preventivno izbeći. Mislim da je osnovni problem što projektanti nedovoljno poznaju propise o zaštiti od požara. Postoji stručni ispiti iz zaštite od požara, koji se sastoji od šest ispita, međutim, projektanti nisu obavezni da ih polažu i malo je njih koji se mogu pohvaliti da su ih položili - kaže Jasminka Budnić iz Instituta za bezbednost IBS u Novom Sadu, diplomirani građevinski inženjer, koja ima licencu Inžinjerske komore Srbije kao odgovorni projektant građevinskih konstrukcija objekata visokogradnje.

Ona ističe i da za poslednjih desetak godina koliko radi kao inžinjer statičar, nije naišla ni na jedan projekat objekta za javne namene u kojem bi se na osnovu požarnog opterećenja vršio proračun opšte konstrukcije.

- Kod nas je to još prilično nerešeno zakonskom regulativom. Samim tim je i tehnička kontrola projektne dokumentacije prilično površna, pogotovo što se kod nas se sve više insistira na brzini da se nešto odradi. I, naravno, tu kontrolu projektne dokumentacije rade ljudi koji takođe nemaju obavezu da imaju stručni ispit iz zaštite od požara - napominje Budnićeva.

Pored tih preventivnih uslova za sprečavanje požara, koji se mogu rešiti na papiru, "imamo veliki problem materijala koji se ugrađuju, posebno kod industrijskih objekata čije se čelične konstrukcije oblažu raznim uvoznim panelima". Za graničnu ekološku inspekciju koja kontroliše uvozni građevinski materijal, pre svega je važno da on nije radioaktivan, a praktično ih ne interesuju njegove mehaničke i tehničke karakteristike, pa samim tim ni to da li je lako zapaljiv. S druge strane, investitorima je skupo da dodatno proveravaju materijal kojima grade objekte, iako je to moguće uraditi, kako navodi Jasminka Budnić u beogradskom Institutu za ispitivanje materijala IMS, koji ima saradnju i sa laboratorijama u Sloveniji i Hrvatskoj.

- IMS ima dovoljno kompetentne stručnjake koji su upoznati sa evropskim normativima i koji mogu reći da li atesti uvezenog građevinskog materijala odgovaraju našim standardima, odnosno kvalitetu koji se traži u određenim projektima. Nažalost, većina investitora izbegava da kontroliše uvezeni građevinski materijal ili proverava njegove ateste, a uvoznici često ni ne obezbede dokaz o kvalitetu materijala koji prodaju, što je jako veliki problem - smatra Jasminka Budnić.

FASADE SA ATESTOM

Trimoterm vatrootporni paneli

U nedostatku propisa o obaveznom testiranju fasada na otpornost od vatre, arhitekti i građevinari sami odlučuju i snose rizik pri kupovini materijala za podizanje javnih i stambenih objekata. Poznavaoci ponude panela za fasade na našem tržištu preporučuju svakom zainteresovanom kupcu da najpre proveri da li su ti građevinski materijali testirani u za to akreditovanim laboratorijama. Ima, međutim, i onih investitora koji, samo da bi gradili jeftino (a prodavali skupo) ne obraćaju pažnju na to da li su paneli provereni i da li ih prati tehnička dokumentacija koja merodavno potvrđuje da su izrađeni prema domaćim i svetskim standardima.

Na srpskom tržištu jedan od najpoznatijih proizvođača vatrootpornih panela za fasade, je Trimo inženjering d.o.o. Beograd. Ovo preduzeće poseduje sve potrebne ateste za primenu proizvodnog programa slovenačke kompanije Trimo, koja posluje u u više od 40 država sveta. Trimo inženjering poseduje i licencu da projektuje i gradi objekte po Trimo sistemu, a svi njegovi proizvodi zadovoljavaju i postojeće domaće i evropske standarde.

Vatrootporni paneli Trimoterm koriste se za različite vrste spoljnih fasadnih obloga, unutrašnjih pregradnih zidova i plafona u objektima za razonodu, kao i u komercijalnim, industrijskim, higijenskim i drugim objektima, a pogodni su za upotrebu u prehrambenoj i hemijskoj industriji. Naročito su pogodni za izgradnju kod koje se zahtevaju vrlo visoki standardi otpornosti na vatru, redukcije zvuka i termoizolacije.

- Ovi profili sastavljeni su od dva profilisana, pocinkovana i obojena metalna lima i konstruktivne izolacije od nezapaljive višeslojne mineralne vune klase A1 (JUS ISO 1182). Sva tri sloja su povezana i čine složeni element – objašnjavaju u Trimo inženjeringu.

Od 1987. godine do danas Trimo paneli otporni na vatru instalirani su širom Evrope, od Francuske do Sibira, od Norveške do Grčke i preko Afrike, srednjeg Istoka do Kine i Japana i dobro su poznati investitorima kao što su Rigips, Nestlé, Mercedes Benz, BMW, VW, Ford,

Ikea,... kojima su instalirani. Spisak referenci je izuzetno dug, a u Srbiji panelima Trimo, obloženo je niz objekata na Novom Beogradu, kao što su Poslovni centar Ušće, Merkator, Idea Extra, Immo Centar i drugi, zatim megamarket i Pivara Rodić MB u Novom Sadu, Iveco centar u Zemunu u drugi.

Alta šoping centar - prvi internacionalni šoping mol u Sarajevu

Alta Šoping Centar, prvi maloprodajni kompleks internacionalnog tipa u Bosni i Hercegovini, biće otvoren sledećeg septembra u centralnoj poslovnoj zoni Sarajeva.

Ukupna površina Alta šoping centra biće 23 000 m2, dok će neto površina za izdavanje iznositi 11 900 m2. Zbog svoje lokacije, ovaj objekat će imati veoma dobru pristupnost iz svih delova grada, a zbog značajnih internacionalnih brendova, luksuznih enterijera, ekskluzivnih butika i izuzetne ponude restorana i kafea, predstavljaće potpuno novo šoping iskustvo za žitelje Sarajeva.

Investitor je Triland Development, grupa kompanija koji poseduje, gradi i upravlja poslovnim, stambenim i maloprodajnim objektima širom Bosne i Hercegovine. Triland Development predstavlja deo Crow Holdings, jednog od najznačajnijih investitora u oblasti industrijskih, poslovnih, maloprodajnih, stambenih nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Južnoj Americi.

Taj Sosnovski, direktor Triland Development, kaže: “Cilj Trilanda je da pruži novo šoping iskustvo stanovnicima Sarajeva, što će imati dodatan pozitivan uticaj na razvoj centralne gradske zone. Alta šoping centar predstavlja prekretnicu u razvoju grada, jer će pored podizanja kvaliteta prodajne ponude, Sarajlijama pružiti i nova atraktivna mesta za zabavu i rekreaciju.”

Colliers International, konsultantska kuća u oblasti nekretnina je ekskluzivni agent za iznajmljivanje na ovom projektu. Colliers je već uspešno realizovao nekoliko najvećih maloprodajnih projekata u regionu uključujući prvi internacionalni šoping mol u Hrvatskoj - GTC Avenue Mall u Zagrebu, kao i beogradski Delta City.

Filip Bej, regionalni direktor Colliers International za jugoistočnu Evropu, zaključuje: „Veoma nam je drago što nam se pruža prilika da u Sarajevo dovedemo sve one izvanredne internacionalne brendove koje smo doveli i u druge glavne gradove u regionu. Ovaj projekat je prekretnica u razvoju glavnog grada Bosne i Hercegovine.“

U Novom Sadu "Investexpo" Sajam investicija od 4. do 7. novembra

Sajam investicija "Investexpo", prvi projekat te vrste u regionu koji će predstaviti potencijale gradova i opština u Srbiji stranim i domaćim investitorima, biće održan na Novosadskom sajmu od 4. do 7. novembra, najavili su organizatori.

Sedam gradova i 29 opština u Srbiji predstaviće na sajmu ponude za ulaganje u industrijske zone, tehnološke parkove, izgradnju mostova, luka, izgradnju i rekonstrukciju infrastrukturnih potencijala i resursa i izgradnju prerađivačkih kapaciteta kroz više od 100 projekata.

Ciljevi Sajma su i upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa načinom pristupa domćim fondovima, koji finansiraju projekte, odnosno oblicima pristupa fondovima EU, kao i pospešivanje saradnje sa bankarskim sektorom.

Generalni direktor Novosadskog sajma Aleksandar Andrejević izjavio je na konferenciji za novinare da postoji ambicija da "Investexpo" postane prvi izvozni brend Srbije, kada su u pitanju sajamske usluge, pre svega u zemlje okruženja.

Predsednik Američke privredne komore Srbije Dejan Cvetković ukazao je da je Srbija jedna od sigurnijih destinacija u ovom trenutku nepredvidivosti zbog svetske krize, pa se ovaj sajam održava u pravom trenutku.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Predrag Mihajlović ocenio je da je taj sajam značajan korak za Srbiju da stimuliše zdravu konkurenciju među opštinama, među kojima već počinje tržišna utakmica.

Monday, October 20, 2008

Kompanija "Nelt" uplatila je 3,6 mil EUR za nešto više od hektar zemljišta u Kragujevcu

Kompanija "Nelt", iza koje stoji košarkaš Vlade Divac, uplatila je 3,6 mil EUR za nešto više od hektar zemljišta u Kragujevcu.

"Nelt" je zemljište izlicitirala u julu i u ponedeljak bi trebalo da potpiše ugovor o zakupu s predstavnicima gradskih vlasti, kažu u gradskoj upravi.

Gradsko veće Kragujevca je 6. oktobra dalo saglasnost o davanju u zakup građevinskog zemljišta kompaniji "Nelt", površine nešto preko jednog hektara, na prostoru ispred zgrade Sokolane.

Kako je ranije saopšteno, grupa investitora, iza koje stoje Divac i Nikola Lončar, u Kragujevcu će graditi eksluzivni stambeno-poslovni prostor površine 60.000 m2, u blizini izraelske kompanije "Plaza", koja je u septembru počela gradnju šoping-centra na 80.000 m2.

Zemljište je kompaniji "Nelt" prodato po ceni od oko 36.000 evra za ar i, prema ranijoj izjavi gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, "ta cena je premašila sve dosadašnje finansijske transkacije u Kragujevcu, a razlog za to je veliko interesovanje investitora, koje je podiglo cenu građevinskog zemljišta.

Na lokaciji koju je kupila kompanija "Nelt", pre tri godine ar zemljišta se prodavao po ceni od 9.000 evra.

Prema nezvaničnim informacija, gradnja stambeno-poslovnog prostora trebalo bi da počne početkom iduće godine.

Wednesday, October 15, 2008

U Loznici "Lagator" budući poslovno-stambeni kompleks

U Loznici je nedavno pripremljena i ponuđena vrlo zanimljiva lokacija za buduću poslovno-stambenu zonu "Lagator". Prostor od 20 hektara je, prema Generalnom urbanističkom planu Loznice, kao i prostornim planom, namenjen za poslovno–komercijalnu delatnost, a u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj naglašavaju da je lokacija posebno zanimljiva za razvoj trgovačke i zanatske delatnosti.

Naime, na prostoru ove zone već je izgrađeno gradsko kupalište i tržni centar. Takođe, nekoliko placeva je "našlo" investitore koji će graditi stambeni prostor više kategorije, tako da su prvi razgovori sa potencijalnim investitorima pokazali da je prostor vrlo zanimljiv upravo za izgradnju poslovno-komercijalnih sadržaja, kao i sportsko rekreativnih terena.

Prostor se može zakupiti po poznatom modelu - na 99 godina.

Zona "Lagator" se nalazi na 100 m od uključenja na put Loznica–Šabac, na magistralnom putu M-4 Loznica–Valjevo. Tržišna vrednost zemljišta u ovoj zoni, na osnovu prethodnih prodaja zemljišta, kreće se od 172.000 do 258.000 din/a, pa se očekuje da će tako biti određena i tržišna vrednost ovog zemljišta.

Inače, grad Loznica se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji. Blizu je granice sa BiH, tu je i Banja Koviljača, nekadašnja banja kraljevske porodice, a ima i veoma dobru putnu vezu sa većim gradovima iz regiona, pa je tako od Beograda udaljen 138 km, 130 km od Novog Sada, 178 km do Sarajeva...

"Delta Investments", "Delta nekretnine", "Delta Real Estate"

Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Delta Investments" trenutno je u fazi dobijanja dozvole za novi investicioni fond - "Delta nekretnine", koji će najmanje 60% imovine ulagati u nekretnine.

"Delta nekretnine" će emitovati 150.000 akcija pojedinačne vrednosti 10.000 dinara, pa će ukupna vrednost emisije biti 1,5 milijardi dinara (oko 20 mil EUR).

Emisiju te vrednosti u "Delta Investments" smatraju optimalnom za ozbiljno ulaganje u sektor nekretnina i početak rada te vrste fonda na srpskom tržištu.

"Delta Real Estate" investiraće 685 mil EUR do 2012. godine u izgradnju više trgovinskih i poslovnih objekata u Beogradu, najavio je direktor te kompanije Dejan Racić.

- Sledeće godine počinjemo izgradnju šoping mola "Delta planet" na Autokomandi, dva puta većeg od objekta "Delta City". Ceo projekat koštaće oko 200 mil EUR, a biće gotov 2011. godine - kazao je Racić.

Istovremeno, dodao je, gradiće se i kompleks vredan 150 mil EUR u novobeogradskom bloku 20, koji će se sastojati hotela "Contintental" sa 320 soba i poslovne kule "Delta tower".

Racić je kazao da će graditi i maloprodajne parkove, koji će imati tržne centre, "uradi sam" prodajne objekte i slično, i naveo da će prvi od tri takva objekta u Beogradu biti otvoren 2009. godine, a planirana je izgradnja i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Direktor "Delta Real Estate" je kazao da bi posledica svetske finansijske krize moglo da bude kašnjenje u realizaciji projekata, ali je istakao da kompanija neće odustati od izgradnje.

- Delta će u Sloveniji sledeće godine graditi tržni centar vredan 250 mil EUR, u Banjaluci će otvoriti "Delta City", a nećemo odustati ni od tržišta Hrvatske - kazao je Racić.

Saturday, October 11, 2008

EXPO REAL 2008 – Srbija se pokazala u dobrom svetlu !

Sa upravo završenog, (8. oktobar 2008) jedanaestog po redu EXPO REAL događaja, organizatori su objavili finalni izveštaj. Brojke su impresivne, bilo je ukupno 24.500 registrovanih posetilaca iz 77 zemalja sveta i 42.000 izlagača ispred 1856 kompanija koji su predstavljali svoje projekte iz 45 zemalja sveta. To je prosečan porast od 7,7% u odnosu na postignute rezultate od prošle godine kada se održao jubilarni, deseti po redu EXPO Real.

Bilo je zakupljeno 74.000m2 izlagačkog prostora u 7 hala minhenskog trgovačkog sajma, što u odnosu na prethodnu godinu čini porast od 11.000m2 odnosno skok od 17%.

Što se tiče nastupa i prezentacija na kojima su prikazani projekti i potencijalne mogućnosti razvoja tržišta nekretnina na teritoriji Srbije, ove godine je on bio do sada najkompletniji. Sem nacionalnog štanda na kome je domaćin bila SIEPA, upriličena je prezentacija grandioznog projekta Šoping grada „Brdo“ domaćeg developera „YU Kapital“, u posebnoj konferencijskoj Sali. Takođe, kao izuzteno važno, na jednom od 4 paraleno organizovana foruma tokom sva tri dana trajanja sajma – Investment Location Forum-u, bila je održana diskusija na temu „Investment Guide – Srbia“.

EXPO REAl 2008. je trajao od 6-8. oktobra, a 7. oktobra su održani svi događaji bitni za promociju investicionih mogućnosti Srbije i daljeg razvoja tržišta nekretnina.

Na promociji projekta Šoping grad „Brdo“, pred pedesetak izuzetno značajnih a potencijalnih investitora, predstavljen je jugo-zapadni izlaz Beograda na ukrštanju Ibarske magistrale sa Orlovačkom petljom, gde je konceptualno predviđen maloprodajni i trgovački sadržaj za „konzumnu“ populaciju od oko 400.000 stanovnika Beograda.

U udarnom terminu 7.oktobra, Jasna Matić, ministar za telekominikacije u Vladi Republike Srbije predstavila je na nacionalnom štandu investicione mogućnosti tržišta nekretnina u Srbiji. U nastavku, tokom svečanog koktela, iskorišćena je prilika da oko 250 prisutnih zvanica i predstavnika svih naših izlagača i gostiju, povede diskusiju i upozna se sa aktuelnom situacijom i predviđanjima u svetlu tekuće hipotekarne krize u Americi i svetu. Tada su posebno predstavljene neke od naših najagilnijih opštinskih uprava i, posebno, njihove industrijske zone. Ovaj koktel je bio uvod u naredni događaj vezan za Srbiju!

Na Investment Location Forum-u održan je panel o investicionim mogućnostima Srbije, pred oko stotinak profesionalaca iz cele Evrope. Moderator panela je bio Aleksandar Opsenica, glavni i odgvorni urednik AG Nekretnina, našeg prvog specijalizovanog periodičnog trojezičnog časopisa koji je ujedno i direktor REBEC manifestacije koja je ove godine u juna mesecu pokrenuta baš po ugledu na ovaj i slične sajmove i konferencije.

Učesnici panela su bili Dejan Racić, direktor Delta Rela Estate-a, Goran Kuridža direktor EFG Property Servisa, Joanis Ganos, direktor Blue House Capital Investmentsa iz Atine i Nenad Stanković, partner iz advokatske kancelarije Joksović, Stojanović i partneri.

Posle četrdesetominutne prezentacije investicionih mogućnosti tržišta nekretnina Srbije povedena je kvalitetna diskusija sa prisutnim auditorijumom. Opšti zaključak je potvrdio evidentno pozitivna tekuća kretanja na domaćem tržištu nekretnina, kao i tvrdnje da će u narednih 5 godina rast na našem tržištu biti stabilan, pozitivan i privlačan za strane i domaće ulagače.

Treba napomenuti da su ove godine o Srbiji objavljena dva izveštaja o stanju razvoja nekretnina u dva prestižna almanaha. Prvi je specijalizovani godišnjak - „Retail Space Europa 2009“ i periodično izdanje „Investment Guide“ značajnog evropskog portala i časopisa „Europa Property.com“

Imajući u vidu da je na centralnom mestu pri ulasku u halu sajma bio efektan plakat koji je pozivao posetioce da posete nacionalni štand Srbije, baš pored banera koji je obeštavao o nagradi „The Green Thinker Awards“ (koja je ove godine prvi put organizovana i realizovana), sa sigurnošću se može reći da je time nastup Srbije po kvalitetu bio - potpuno zaokružen.

Primećen je veliki broj profesionalca na našem štandu koji su „ciljano“ došli, da se iz prve ruke i direktno upoznaju za svim gore navedenim, a što je vrlo zanimljivo – njima poznatim tvrdnjama.

Prema nezvaničnim informacija za sledeću godinu je već sada najavljeno da će u terminu od 5-7. oktobra 2009. nastupiti još veći broj naših izlagača i to na svojim štandovima, što apsolutno dodatno potvrđuje sve tvrdnje o pozitnvnim kretanjim na domaćem tržištu nekretnina.

Tuesday, October 7, 2008

"Coning" gradi prodajno-servisnog centra na Novosadskom putu

Beogradska kompanija "Coning", jedna od najvećih uvoznika guma na teritoriji Srbije, krajem oktobra na Novosadskom putu u blizini upravne zgrade "Galenike", počinje izgradnju prodajno-servisnog centra vrednog oko 6 mil EUR. Objekat, ukupne površine 5.200 m2, prema projektu, imaće dva dela i njegova izgradnja trebalo bi da bude završena na proleće 2009. godine.

I ovaj poslovno-servisni centar biće moderan i prepoznatljiv u delu u kome se nalazi, kao i drugi naš centar u Novom Sadu, koji je 2004. godine poneo "titulu" najboljeg arhitektonskog dela. Za izgradnju objekta u Novom Sadu koristili smo materijale koji se to tada u Srbiji nisu koristili, kaže direktor "Coninga" Jovana Pupovca.

Pre 4 godine godine "Coning" je otvorio servisno-prodajni centar u Novom Sadu, površine 750 m2 magacionerskog i oko 900 m2 servisno-prodajnog prostora. Po prostoru koji obuhvata, kao i opremi koja je u njemu ugrađena, svrstava se u red najmodernijih i tehnički najopremljenijih servisa na teritoriji Srbije.

Udruženja inženjera konsultanata Srbije

Predstavnici 14 kompanija potpisali su u petak ( 3. oktobar 2008. godine) u Privrednoj komori Srbije, Inicijativu za osnivanjeUdruženja konsultanata Srbije, koje će biti član svetskog Udruženja inženjera konsultanata "Federation International Des Ingenieurs Conseils" (FIDIC).

Direktor konsultantske kuće "YU Build" Zoran Đorđević izjavio je tim povodom da je dugoročna vizija tog udruženja da se kroz desetak godina srpski investitori i graditelji uspešno nadmeću širom otvorenog tržišta celog sveta.

- Očekuje se da će u narednih desetak godina 15 do 20% bruto nacionalnog dohotka Srbije dolazi upravo iz građevinskog sektora, osnivanje Udruženja je od suštinskog značaja za dalji razvoj naše zemlje - izjavio je Đorđević.

FIDIC je najznačajnije svetsko udruženje konsultanata koji se bave građenjem i zaštitom životne sredine. Standardi koje je FIDIC propisao se koriste tokom gotovo svih najvažnijih graditeljskih poduhvata u svetu. Najveći broj međunarodnih finansijera (EIB, EBRD, World Bank, Asian Bank, ...), vodeće međunarodne komercijalne banke i investicioni fondovi kao i ostali veliki investitori, zahtevaju da se investicioni projekti koje oni finansiraju realizuju po ovim standardima.

Počela rekonstrukcija Kulturnog centra Novog Sada

Prvi put nakon 70 godina, koliko postoji zgrada u Katoličkoj porti 5, u kojoj deluje Kulturni centar Novog Sada, a nekada i čuvena Tribina mladih, biće rekonstruisana, što će ovoj instituciji doneti značajno poboljšanje uslova rada.

Za rekonstrukciju Kulturnog centra grad Novi Sad će ukupno izdvojiti 80 miliona dinara, a nosilac radova je Javno preduzeće "Poslovni prostor", dok je izvođač radova "Jugomont" iz Novog Sada.

- "Jugomont" je izabran da uradi prvu fazu i grube radove, a za završetak te faze je određen rok od tri meseca, tako da bi prva faza za koju je već odvojeno 40 miliona budžetskih para, trebalo da bude završena do Nove godine. Rekonstrukcija se radi po projektu projektnog biroa "Studio K" - rekao je Srđan Crkvenjakov, pomoćnik direktora za izgradnju, održavanje i kontrolu poslovnih prostora u JP "Poslovni prostor".

- Kulturni centar je svojom delatnošću poslednjih godina zaista prerastao prostor u kojem je radio, tako da nam je rekonstrukcija i proširenje prostora zaista bilo od ključne važnosti. Ovom rekonstrukcijom ne samo da će biti renoviran postojeći prostor već će biti izgrađeno i novih 500 m2. Pored postojeće velike bioskopske sale koja će biti renovirana i prilagođena i filmskim projekcijama i pozorišnim predstavama, biće izgrađena i mala bioskopska sala, a biće proširen i Art klub koji će po projektu dobiti veliku terasu - ističe Nada Selaković, koordinator za odnose sa javnošću KCNS.

Kompletna rekonstrukcija trebalo bi da se završi u roku od godinu dana tako da će Kulturni centar sledeće zime moći da realizuje brojne programe u rekonstruisanom objektu. Dok radovi traju, telefoni KCNS su ostali isti, kao i internet adrese.

Monday, October 6, 2008

Nastavlja se subvencionisanje stambenih kredita

Država će i dalje subvencionisati stambene kredite, dok ne utroši sav planirani novac, bez obzira na novonastalu finansijski krizu i uvećan budžetski deficit. Da li će to biti do kraja decembra, ili će se predviđena kvota od 487,5 miliona dinara potrošiti ranije zbog interesovanja građana, još je neizvesno.

Ipak, verovatno je da će mnogi podstanari, zbog poskupljenja stambenih pozajmica i upozorenja samih bankara da nije vreme za zaduživanje, malo sačekati sa rešavanjem svog stambenog pitanja.

Od početka godine do sada, Nacionalna korporacija je osigurala 13.795 stambenih kredita, od toga oko 2.000 su zajmovi koje dotira država. Ukupna suma osiguranih stambenih pozajmica kod Nacionalne korporacije je 1,2 milijarde EUR, a na subvencionisane pozajmice odnosi se 221 mil EUR.

Bankari kažu da se ovih dana podnošenje zahteva i odobravanje stambenih zajmova koje potpomaže država odvijaju uobičajeno i da gužvi nema.

Posle prolećnih zastoja u odobravanju ovih kredita, od jula do 29. septembra Nacionalna korporacija je osigurala 799 dotiranih stambenih zajmova u iznosu od 473 miliona dinara.
Kako je predviđeno da se iz budžeta za ove namene u trećem kvartalu, utroši 487,5 miliona dinara, a na osnovu zahteva koji se trenutno obrađuju u Korporaciji, procenjuje se da će biti upotrebljena svaka para.

- Prema važećem programu Vlade Srbije u naredna tri meseca izdvojeno je 487,5 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite - kažu u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita. - Posebno se dotiraju profesionalna vojna lica i zaposleni u zdravstvu i za njih je država izdvojila 1,55 milijardi dinara. Novca za ove posebne programe dotacija ima dovoljno.

Inače, prosečan stambeni zajam koji potpomaže država iznosi oko 30.000 EUR, a najčešće ga uzimaju građani starosti od 35 do 40 godina. Ali, mnogi podstanari sada su "prikočili" i prave nove računice, posle upozorenja Narodne banke Srbije da će kamate na stambene kredite, koje ni u ovom trenutku nisu male, samo rasti u narednom periodu zbog velike svetske finansijske krize.

Naime, naše banke zajme novac na evropskom tržištu. Trenutna vrednost eurobira, evropske kamatne stope za koju se vezuju stambeni zajmovi indeksirani u evrima, iznosi 5,31 odsto. Kada se na ovaj iznos doda bankarska marža koja se kreće od tri do 3,60 odsto, dobija se da zajam, u startu, korisnika košta od 8,31 do 8,91 odsto.

KOLIKO JE NAMENJENO?

Za ovu godinu država je za subvencionisane stambene kredite namenila 3,5 milijardi dinara. Od toga, milijarda je data profesionalnim vojnicima, a 550 miliona zdravstvenim radnicima. Ostalim građanima pripalo je 1,9 milijardi dinara. Proletos je došlo do zastoja u odobravanju zajmova, koje dotira država, kako je zvanično saopšteno iz tehničkih razloga. Ali, znalo se da je problem bio u nedostatku novca, odnosno da je predviđena kvota utrošena. U julu je nastavljeno sa ovom vrstom pozajmica. Još se ne zna da li će i koliko novca biti namenjeno u sledećoj godini.

Thursday, October 2, 2008

Otvoren prvi "Delta City" u Crnoj Gori

Srpska kompanija "Delta" otvorila je 1. oktobar 2008. godine u Podgorici prvi trgovinski centar "Delta City", u koji je uložila 60 mil EUR. Vlasnik "Delte" Miroslav Mišković izjavio je na otvaranju da je ta kompanija u Crnu Goru ukupno investirala 172 mil EUR i da zapošljava blizu 2.000 radnika, što predstavlja značajnu komponentu razvoja privrede Crne Gore.

Osim trgovinskog centra, ta srpska kompanija vlasnik je supermaketa u Crnoj Gori, a prisutna je i kroz telekomunkacionu kompaniju "Mtel" i osiguravajuću kuću "Delta Generali".

Mišković je najavio i dalja ulaganja u Crnu Goru u oblasti poljoprivede i turizma.

On je zatražio od lidera regiona da rade na formiranju jedinstvenog ekonomskog prostora i naglasio da taj posao ne ide lako, jer pored država koje su pozitive za investitore, ima i onih koje koče razvoj biznisa.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša ocenio je na otvaranju da će šoping mol, koji je jedan od najvećih u regionu, pomeriti standarde poslovanja u trgovini i zaposliti veliki broj mladih ljudi.

On je izrazio očekivanje da će se se osim svetskih brendova u tom tržnom centru prodavati i crnogorski poljoprivredni proizvodi.

Otvaranju su prisustvovali i premijer Crne Gore Milo Đukanović, premijer Srbije Mirko Cvetković i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kao i gradonačelnici Ljubljane i Skoplja i privrednici iz čitavog regiona.

Šoping mol u Pogorici površine je oko 48.000 m2 i sadrži 75 lokala u kojima su zastupljeni najpoznatiji svetski brendovi, a imaće i bioskop sa šest sala.

Ikea ulaže milijardu evra u Srbiju?

Švedski proizvođač nameštaja "Ikea" pregovara sa Srbijom o investiciji od 1,1 mlrd EUR u fabriku u našoj zemlji, rekao je premijer Mirko Cvetković.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je izjavio da očekuje da zvaničnici "Ikee" u narednih nekoliko dana dođu na razgovore o detaljima o planiranoj investiciji. On, međutim, nije precizirao detalje pregovora.

Dolazak švedske "Ikee" u Srbiju najavljuje se već nekoliko godina, a mediji su pre skoro dve godine objavili da "Ikea" traži plac za izgradnju svog objekta.

Posle toga su usledile i najave tadašnjeg ministra u Vladi Srbije Predraga Bubala da će "Ikea" otvoriti pet prodajnih cenatar u Srbiji. Posle razgovora Bubala i predsednika Srbije Borisa Tadića sa delegacijom te švedske kompanije u Beogradu, "Ikei" je poručeno da su im vrata za investiranje u Srbiju širom otvorena.

Pre petnaestak godina "Ikea" je prepoznala mogućnosti srpskog tržišta, pa je u Novim Banovcima otkupila i uknjižila oko 20 ha oranica, a u međuvremenu je otvorila prodavnicu kod hotela "Hyatt". Zbog poznatih dešavanja na Balkanu, "Ikea" je promenila poslovnu politiku i odustala od te namere.

Srbija na čuvenom EXPO REAL sajmu nekretnina

Ostalo je još nekoliko dana do velikog svetskog okupljanja "nekretninaša" u Minhenu, na čuvenom EXPO REAL događaju (www.exporeal.net). Samo kao ilustracija veličine ovog skupa, koji se odražava već deset godina, prošle godine svoje projekte, mogućnosti i ideje prezentovalo 1.823 kompanije iz 43 države. Prošlogodišnji sajam je okupio oko 39.000 ljudi, 23.800 posetilaca i oko 15.000 predstavnika kompanija koje su izlagale. Šest izložbenih hala veličine 63.000 m2 bile su na raspolaganju učesnicima i gostima .....

Ove godine organizatori su na zahtev izlagača i ranijih rezervacija pustili u "pogon" i sedmu halu. Oni očekuju posetu od čak 45.000 ljudi, oko 70.000 m2 zakupljenog prostora, oko 2.000 izlagača iz najmanje 47 zemalja sveta ... . Sam skup i cenama ulaznica pokazuje kome je namenjen, jer ulaz za sva tri dana košta 330 EUR, 300 EUR košta karta, ako se kupi do 5. oktobra, a za dvodnevni ulazak se plaća 215 EUR.

Srbija će ovog puta biti prezentovana bolje nego ikada. Pored štandova, pripremljena su i 3 važna događaja.

Naime, kompanija "YU Kapital" će u utorak, 7. oktobra od 12:00 do 13:30 u Hali B, Sali B21 prezentovati projekat Šoping naselja "Brdo" kod Orlovačke petlje, a prezentaciju će voditi Marko Krajnčič.

Istog dana, na štandu Srbije, u organizaciji SIEPE (www.siepa.gov.rs), od 13:30 do 15:00, na štandu B2.314 biće održan koktel pod sloganom "Investirati u Srbiju". Koktel će, naravno, biti iskorišćen da se promovišu potencijali investiranja u nekretnine u Srbiji, na štandu će biti izložena i sjajna maketa pomenutog projekta "Brdo", veličine 2x4 m, a među prisutnima će biti i predstavnici Fonda za promocije investicija u Vojvodini (VIP Novi Sad), Direkcije za građevinsko zemljište Beograd (Beoland), Advokatske kancelarije Janković-Popović-Mitić iz Beograda, predstaviće se i gradovi Kragujevac, Ada, Subotica, Soko Banja, Leskovac i Zrenjanin. Biće tu i predstavnici kompanija "Colliers International", "EFG Property Servieces", "Verano invest", "Delta Real Estate", "BelRe" (DCG Beograd), YU kapital....

Još jedan događaj će biti iskorišćen za promociju investicionih mogućnosti Srbije, 7. oktobra, od 17:00 do 17:50 u Hali A1 biće održan INVESTMENT LOCATIONS FORUM pod nazivom "Real Estate Investors Guide: Serbia". Moderator će biti Aleksandar Opsenica (Ag Nekretnine/REBEC sajam/Festlent Beograd), a govoriće : Joannis Ganos, (Bluehouse capital Atina), Goran Kuridža (EFG Property Services Beograd), Dejan Racić (Delta Real Estate Beograd) i Jochen Wil (Rödl & Partner, Nürnberg). Najavljeno je da će govornici prikazati stanje i mogućnosti u Srbiji, kao i uporediti ovo tržište sa tržištem regiona.

Po onome što je najavljeno, može se videti da SIEPA ponovo predvodi nacionalni štand Srbije, a da po prvi put neki projekat iz Srbije ima samostalnu prezentaciju van štanda. Uz najavljenu prezentaciju na "Investment Location Forumu" i koktelu na štandu SIEPA, naglašavamo da ovo može biti dobitna kombinacija za efektno predstavljanje mogućnosti razvoja nekretnina u Srbiji.

U novosadskom "Park City" počela prodaja stanova

Holandska kompanija "Vondel Capital" u zgradi pored gradilišta "Park City", otvorila je prvi "show-room", prostor u kome zainteresovani građani mogu na licu mesta da se uvere u kvalitet opreme i vide izbor materijala budućih stanova u ovom ekskluzivnom kompleksu na Limanu 3. Stanovi i poslovne prostorije biće opremljene proizvodima renomiranih proizvođača.

"Park City" je najveći građevinski objekat koji se tranutno gradi u Vojvodini sa ukupno 65.000 m2, a imaće oko 250 stanova i apartmana, podzemnu garažu sa 400 mesta, kao i poslovno-kancelarijski prostor. Do sada je prodato oko 30% stanova, među njima i dva najveća od 400 i 300 m2. Završetak radova očekuje se u jesen 2009. godine.

Wednesday, October 1, 2008

U Novom Sadu Izraelski "Big" počinje izgradnju trgovinskog centra

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najavio je da će do kraja godine u tom gradu biti realizovane tri velike investicije i kazao da je glavni cilj gradske vlasti stvaranje povoljne investicione klime.

- Narednih dana ćemo imati prvu veliku stranu investiciju, pošto će izraelska kompanija "Big" početi izgradnju trgovinskog centra vrednog 70 mil EUR, u kojem će posao naći 1.000 ljudi - kazao je Pavličić na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada gradske vlade.

On je najavio da će do kraja godine biti realizovane još dve velike strane investicije, ali nije želeo da iznosi više detalja dok se ne postigne konačan dogovor.

- Ono što se već zna jeste namera proizvođača piva "Heineken" da u Novom Sadu izgradi regionalni distributivni centar, a izvestan je i dolazak austrijske "Supernove" i nekoliko poznatih slovenačkih i italijanskih kompanija - kazao je Pavličić.

Grčka "Global Finance International Limited" kupila 3,75 ha u Kragujevcu

Grčka investiciona grupacija "Global Finance International Limited" kupila je 3,75 ha zemljišta nedaleko od parcele gde se gradi "Plaza centers" u Kragujevcu.
Član gradskog veća za investicije Nebojša Vasiljević rekao je da je grčka investiciona grupacija kupila tri parcele u naselju Stara radnička kolonija za 15 mil EUR.

Prema njegovim rečima, konzorcijum "Global Finance International Limited" planira da investira u izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa.


Naselje Stara radnička kolonija jedno je od najatraktivnijih za investitore gde se jedan ar prodaje po ceni od 40.000 EUR. Zbog dolaska velikih investitora lokalna uprava ubrzano sprovodi program raseljavanja drvenih baraka koje su izgrađene početkom prošlog veka.

Za porodice iz baraka grade se novi stanovi u istom naselju, po principu kvadrat za kvadrat. Do kraja maja naredne godine biće završena izgradnja tri lamele sa 162 stana, koju finansira lokalna uprava sa više od 5 mil EUR.