Thursday, October 2, 2008

Ikea ulaže milijardu evra u Srbiju?

Švedski proizvođač nameštaja "Ikea" pregovara sa Srbijom o investiciji od 1,1 mlrd EUR u fabriku u našoj zemlji, rekao je premijer Mirko Cvetković.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je izjavio da očekuje da zvaničnici "Ikee" u narednih nekoliko dana dođu na razgovore o detaljima o planiranoj investiciji. On, međutim, nije precizirao detalje pregovora.

Dolazak švedske "Ikee" u Srbiju najavljuje se već nekoliko godina, a mediji su pre skoro dve godine objavili da "Ikea" traži plac za izgradnju svog objekta.

Posle toga su usledile i najave tadašnjeg ministra u Vladi Srbije Predraga Bubala da će "Ikea" otvoriti pet prodajnih cenatar u Srbiji. Posle razgovora Bubala i predsednika Srbije Borisa Tadića sa delegacijom te švedske kompanije u Beogradu, "Ikei" je poručeno da su im vrata za investiranje u Srbiju širom otvorena.

Pre petnaestak godina "Ikea" je prepoznala mogućnosti srpskog tržišta, pa je u Novim Banovcima otkupila i uknjižila oko 20 ha oranica, a u međuvremenu je otvorila prodavnicu kod hotela "Hyatt". Zbog poznatih dešavanja na Balkanu, "Ikea" je promenila poslovnu politiku i odustala od te namere.