Wednesday, October 22, 2008

U Novom Sadu "Investexpo" Sajam investicija od 4. do 7. novembra

Sajam investicija "Investexpo", prvi projekat te vrste u regionu koji će predstaviti potencijale gradova i opština u Srbiji stranim i domaćim investitorima, biće održan na Novosadskom sajmu od 4. do 7. novembra, najavili su organizatori.

Sedam gradova i 29 opština u Srbiji predstaviće na sajmu ponude za ulaganje u industrijske zone, tehnološke parkove, izgradnju mostova, luka, izgradnju i rekonstrukciju infrastrukturnih potencijala i resursa i izgradnju prerađivačkih kapaciteta kroz više od 100 projekata.

Ciljevi Sajma su i upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa načinom pristupa domćim fondovima, koji finansiraju projekte, odnosno oblicima pristupa fondovima EU, kao i pospešivanje saradnje sa bankarskim sektorom.

Generalni direktor Novosadskog sajma Aleksandar Andrejević izjavio je na konferenciji za novinare da postoji ambicija da "Investexpo" postane prvi izvozni brend Srbije, kada su u pitanju sajamske usluge, pre svega u zemlje okruženja.

Predsednik Američke privredne komore Srbije Dejan Cvetković ukazao je da je Srbija jedna od sigurnijih destinacija u ovom trenutku nepredvidivosti zbog svetske krize, pa se ovaj sajam održava u pravom trenutku.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Predrag Mihajlović ocenio je da je taj sajam značajan korak za Srbiju da stimuliše zdravu konkurenciju među opštinama, među kojima već počinje tržišna utakmica.