Tuesday, October 7, 2008

Udruženja inženjera konsultanata Srbije

Predstavnici 14 kompanija potpisali su u petak ( 3. oktobar 2008. godine) u Privrednoj komori Srbije, Inicijativu za osnivanjeUdruženja konsultanata Srbije, koje će biti član svetskog Udruženja inženjera konsultanata "Federation International Des Ingenieurs Conseils" (FIDIC).

Direktor konsultantske kuće "YU Build" Zoran Đorđević izjavio je tim povodom da je dugoročna vizija tog udruženja da se kroz desetak godina srpski investitori i graditelji uspešno nadmeću širom otvorenog tržišta celog sveta.

- Očekuje se da će u narednih desetak godina 15 do 20% bruto nacionalnog dohotka Srbije dolazi upravo iz građevinskog sektora, osnivanje Udruženja je od suštinskog značaja za dalji razvoj naše zemlje - izjavio je Đorđević.

FIDIC je najznačajnije svetsko udruženje konsultanata koji se bave građenjem i zaštitom životne sredine. Standardi koje je FIDIC propisao se koriste tokom gotovo svih najvažnijih graditeljskih poduhvata u svetu. Najveći broj međunarodnih finansijera (EIB, EBRD, World Bank, Asian Bank, ...), vodeće međunarodne komercijalne banke i investicioni fondovi kao i ostali veliki investitori, zahtevaju da se investicioni projekti koje oni finansiraju realizuju po ovim standardima.