Thursday, December 11, 2008

Podgorica skuplja i od Berlina

Cene nekretnina u Crnoj Gori dostigle su vrhunac u prethodne dve godine, pa su tako stanovi i kuće u Podgorici trenutno skuplji od onih u Berlinu ili Pekingu, ocenjeno je u izveštaju Svetske banke.

Svetska banka (SB) je ocenila da je promet nekretnina u Crnoj Gori dostigao vrhunac i da se više ne može očekivati njihova kupovina. Rast cena nekretnina, kako je navedeno, može se očekivati samo na veoma malom broju lokacija duž obale Jadranskog mora.

Osnovni elementi stranih direktnih investicija nestaće u Crnoj Gori pod uticajem pogoršanog međunarodnog ekonomskog ambijenta, ocenjeno je u izveštaju Svetske banke (SB) o pregledu crnogorske javne potrošnje i institucija.

Preskupi kvadrati

- Bum na tržištu nekretnina prethodne dve godine doveo je do situacije u kojoj cene stanova i kuća u Podgorici trenutno prevazilaze one u Berlinu ili Pekingu. Nema još puno prostora za dalji rast, a indikatori ukazuju na moguće značajne korekcije cena na crnogorskom tržištu nekretnina - navodi se u izveštaju

Projektovanje značajnog pada u eksternim prilivima kapitala podrazumeva da će ekonomske aktivnosti narednih nekoliko godina biti manje intenzivne, smatraju autori izveštaja.

U dokumentu je ocenjeno da je turistička sezona prošle godine bila izuzetna delimično zbog „novine" destinacije i broja međunarodno značajnih kulturoloških događaja.

- Materijalizacija uskih grla javne infrastrukture tokom perioda najveće tražnje, naročito onih koji se tiču snabdevanja vodom i strujom, nekontrolisana gradnja i u velikoj meri nerešeno odlaganje čvrstog i tečnog otpada, mogu sprečiti ponovni dolazak visokoplatežnih turista - upozorili su iz SB.

Crnogorski turistički proizvod privlačan je samo u poređenju sa drugim destinacijama zapadnog Balkana, ali još nije konkurentan u odnosu na već utvrđena turistička tržišta u regionu - navodi se u izveštaju.

- Studija Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za ovu godinu o konkurentnosti u putovanjima i turizmu otkrila je ozbiljne zabrinutosti u pogledu konkurentnosti cena i ekološke održivosti turističkog sektora Crne Gore - naveli su iz Svetske banke.

Prema toj studiji, Crna Gora je na 105. mestu po ekološkoj održivosti, a na 129. prema konkurentnosti cena, od 130 posmatranih zemalja.

Veliki deficit

- Kada crnogorska divlja lepota jednog dana nestane, uključujući atrakcije koje su promovisane u zvaničnim turističkim brošurama, turisti bi mogli preispitati svoj izbor destinacije - navodi se u izveštaju SB.

Deficit tekućeg računa povećan je sa pola milijarde evra u 2006. na jednu milijardu evra prošle godine, što je veći rast nego u bilo kojoj zemlji regiona Evrope i centralne Azije, podsetili su iz SB.

- Iznenadni pad priliva stranog kapitala može dovesti do smanjenja agregatne tražnje i uvoza. Bez rizika devaluacije, prilagođavanje će se ograničiti na tekući račun i prelivanje na fiskalni sektor - zaključeno je u izveštaju SB o Crnoj Gori.