Tuesday, December 23, 2008

Drama na srpskom tržištu nekretnina!

Kupci čekaju niže cene nekretnina, a investitori pokušavaju da zadrže njihov nivo. Nepopunjenost poslovnog prostora u Srbiji će rasti.

Cene nekretnina u Srbiji neće pasti drastično, iako su zbog svetske finasijske krize neke cene već umanjene za oko 10 odsto.

Tržište je usporeno, postoji neizvesnost, ali poslovi nisu stali, kupci čekaju niže cene nekretnina, a investitor pokušavaju da zadrže njihov nivo.

Zainteresovanih kupaca ima, postoje i nekretnine, iako je ponuda manja od potražnje, ali nema očekivane realizacije transakcija.

Strani investitori imaju dovoljno sredstava za projekte u oblasti nekretnina koji bi se radili u Srbiji, jer se njihov iznos kreće od 20 do 300 milona evra, ali da zbog sve skupljih kredita ipak nije pravi trenutak za investicije.

Naivno je očekivati da investitori koji ulažu ili žele da ulažu u Srbiju neće imati problema zbog svetske finansijske krize.

Ne može očekivati da će sledeća godina biti uspešna kao ova ili prošla, ali definitivno ne treba očekivati totalnu krizu i prestanak tekućih aktivnosti u sektoru nekretnina.

Ulagači ć, za projekte koji su započeti i za koje su sredstva obezbeđena po proračunima pre krize, morati da se odreknu malog dela marže, odnosno da neće moći da idu sa drastičnim smanjenjem cena kako ne bi ugrozili svoje interese.

Prema procenama, nepopunjenost poslovnog prostora u Srbiji će rasti, a samo u Beogradu, u ovom trenutku postoji više od 100.000 kvadrata tih objekata u izgradnji.

Istovremeno je površina poslovnog prostora u Srbiji i dalje ispod onog u zemljama regiona, dok na srpskom tržištu nedostaje od 30.000 do 35.000 stanova, pa čak i do 100.000 stanova.

Glavni razlozi previsokih cena nekretnina u Srbiji, koje su za pojedine objekte u poslednjih nekoliko meseci porasle i 100 odsto su mala ponuda, veći priliv novca od dijaspore, povoljniji uslovi za dobijanje kredita, te pojačano ulaganje iz zemalja regiona.

Domaće tržište nekretnina je nerazvijeno i pravno neregulisano, bez standarda i garancija, sa velikim poreskim i administrativnim opterećenjima za ulagače i nepostojanjem pravila ko i na koji način može da se bavi nekretninama.