Thursday, December 18, 2008

Moguć pad cena stanova u staroj gradnji

Cene stanova u staroj gradnji mogle bi pasti za 10 do 15 odsto, ali će cene stanova u novogradnji u Srbiji ostati nepromenjene.

Na cene stanova u novogradnji ne utiče mnogo svetska ekonomska kriza, jer je potražnja velika, a ponuda je za sada još uvek nedovoljna. Na cene tih nekretnina ne utiču ni troškovi izgradnje, odnosno cena materijala, „već isključivo tržište, odnosno ponuda i potražnja“.

Srbiji nedostaju stanovi, a jedini uslov da se tržište nekretnina stabilizuje je povećanje novogradnje, koja se može očekivati tek nakon završetka recesije.

Beogradu je potrebno oko 10.000 stanova godišnje, što je broj stanova koji se trenutno grade u celoj Srbiji. Koliko je stanje loše pokazuju statistički podaci da je u 2007. godini na Novom Beogradu napravljeno 1.300 novih stanova, od čega 700 u privatnim kućama, dok je tržištu ponuđeno samo oko 600 stanova u stambenim zgradama.

Istovremeno u ovom trenutku u Beogradu ima dovoljno kvalitetnog poslovnog prostora.
Trend ulaganja u nove poslovne prostore u Beogradu je smanjen. Cene tih nekretnina će se smanjivati naredne godine. Ipak, u Srbiji još nema dovoljno kvalitetnog poslovnog prostora, naročito u regionalnim centrima koji se sve više razvijaju.