Tuesday, December 23, 2008

Kakav stan kupiti za 30-35.000

U ovo vreme ubedljivo se najviše traže stanovi za studente, tako da je potražnja za malim nekretninama, naročito garsonjerama, velika. Već je uobičajeno da stranka ima između 30.000 i 35.000 evra i da želi da kupi stan za dete. Nažalost, prošla su vremena kad se na dobroj lokaciji moglo kupiti nešto za taj novac, ali ipak ima rešenje i za ovu situaciju.

Garsonjere na Telepu


U ponudi pos
toji dosta garsonjera na Telepu u takozvanom idealnom vlasništvu. Radi se o delu Novog Sada na kome nije dozvoljena gradnja stambenih zgrada, ali se mogu zidati kuće u individualnoj gradnji koje se potom dele na manje stambene jedinice, to jest stanove. Dakle, kupci dobiju garsonjeru, ali ona ne može biti uknjižena kao vlasništvo, što bi se u narodu reklo "jedan kroz jedan", nego su vlasnici celog objekta u idealnom delu.

Crvena tarifa

Savesne age
ncije strankama uvek tačno kažu šta kupuju.

Kod kupovine nekretnina u idealnom vlasništvu treba naročito obratiti pažnju na brojilo za električnu energiju, jer obično postoji takozvano centralno za svaku etažu i kontrolno u stanovima. Suština je u tome da se zbog tog centralnog brojila uvek plaća crvena tarifa za utrošenu električnu energiju, bez obzira na to o kom delu dana se radi. Ovaj detalj obavezno se navodi u kupoprodajnim ugovorima i zbog njega je cena nekretnina, naravno, niža. Na Telepu je u poslednje vreme završeno dosta ovakvih stanova u idealnom delu, a i dalje se gradi. Cene se kreću od 900 do 1.000 evra za kvadratni metar u predugovaranju, dok useljivi stanovi dostižu cenu od 1.200 evra po kvadratu. Na najboljim telepskim lokacijama, kao što je ulica Heroja Pinkija, kvadrat završenog stana ide i do 1.400 evra.

Status st
ana

Pošto je potražnja za garsonjerama i dalje ubedljivo najveća, svaki slobodni prostor pretvara se u stambeni, kao po onoj čuvenoj socijalističkoj paroli "Snađi se, druže".

Ako u oglasima pročitate da je broj kvadrata veći od broja hiljadarki evra, recimo 30 m2 za 25.000 evra, možete biti sigurni da se nudi suteren, ostava, tavan, pa čak i garaža pretvorena u stambenu jedinicu. Kako je to moguće? Urbanistički propisi dozvoljavaju da se ovakvi objekti pretvore u, naglašavam, prostore za stanovanje ako su zadovoljeni minimalni uslovi, kao što je visina plafona od 2,4 metra i slično. Dakle, ovakve stambene jedinice nikad ne mogu, kako bi se to političkim žargonom reklo, steći status stana i na njima se ne može upisati klasično zemljišnoknjižno vlasništvo. Ovakve nekretnine nude se podjednako i u centru grada, na Novoj Detelinari i Novom naselju, dok sutereni starih zgrada na Satelitu nisu pogodni za ovakve adaptacije.