Thursday, June 19, 2008

U Crnoj Gori teže do nekretnina

Strani državljani ubuduće će moći maksimalno da kupe oko 5% ostale crnogorske teritorije, neće imati pravo svojine nad prirodnim bogatstvima, poljorivrednim zemljištem, šumama i spomenicima kulture od izuzetnog značaja, predviđa inovirani Predlog zakona o svojinsko-pravnim odnosima koji je usvojila crnogorska vlada.

Do sada su crnogorski propisi o vlasništvu nad nekretninama bili vrlo liberalni, pa su stranci nesmetano i neograničeno mogli kupovati zemlju, kuće i drugu imovinu.

Nova verzija zakona naišla je na dobar prijem kod dela opozicionih stranaka, koje su nagovestile da će, uz neke manje dopune, glasati za njega kako bi u parlamentu bio usvojen potrebnom dvotrećinskom većinom.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević kazao je da će ta, pojedinačno najveća, opoziciona stranka tražiti da u zakonu bude naveden princip reciprociteta, koji omogućava ista prava crnogorskim građanima u inostranstvu i najavio zahtev za reviziju dosadašnjih transakcija sa nekretninama.

- Obavezno treba proveriti šta je bilo sa desetinama hiljada transakcija sa nekretninama koje su obavljala strana lica- kazao je Medojević.

Sličan stav ima i predsednik opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić koga posebno intersuje odnos zakonskih odredbi prema nekretninama koje su predmet restitucije i najavljuje da će zahtevati da se ne dira u već stečena imovinska prava državljana iz bivših jugoslovenskih republika.

- Ne želim da ovaj zakon bude tačka na dosadašnju privatizaciju, koja je bila sve samo ne poštena i pravedna- istakao je Milić.

Novi predlog zakona prihvatljiv je i za Udruženje pravnika, čiji su predstavnici takođe imali primedbe na njegovu raniju verziju.