Thursday, June 26, 2008

"Oasis" - elitno naselje u Bečmenu kod Surčin

U naselju Bečmen kod Surčina, strani investiroti, konzorcijum "El golf", gradiće elitno naselje na obodima prvog pravog profesionalnog golf terena u Srbiji. Projekt golf terena uradio je svetski poznati golf arhitekta Peter Harradine, koji je gostovao na Sajmu nekretnina REBEC u Centru "Sava".

Ceo kompleks dobio je naziv "Oasis" čime simbolizuje stvaranje zelene oaze mira za buduće stanare, čije će jednospratne i dvospratne kuće gledati na veštačko jezero, šumu i golf terene. Na tenderu prošlog februara, američko-austrijsko- izraelski konzorcijum "El golf" pobedio je u nadmetanju za 300 hektara zemljišta u naselju Bečmen. Za zakup na 99 godina, strani investitori treba d isplate opštini Surčin 26 mil EUR.

Prema planu, ceo kompleks, u kojem bi trebalo da živi čak 25.000 stanovnika, gradiće se u fazama narednih desetak godina. U prve četiri godine, investitori planiraju da realizuju prvu fazu, da izgrade infrastrukturu, heliodrom i puteve, a za ukupno šest godina, veliki golf teren sa 18 rupa, zgradu golf kluba, ambulantu, obdanište u prirodi...

- Biće to prvi profesionalni golf teren u regionu. Teren nam je dozvoljavao da budemo veoma maštoviti i kreativni, jer praktično nismo imali nikakvih prepreka. Zemljište je prekriveno poljima kukuruza. Kad bude sagrađen golf teren biće to veoma lepo uređeno zemljište, privlačno za one koji će u blizini da žive - izjavio je Peter Harradine, autor projekat golf terena u Surčinu i svetski priznat golf arhitekta, koji je do sada projektovao više od 160 terena širom sveta.

Stambeni kompleks "Oasis" imaće nekoliko različitih tipologija stanovanja: najekskluzivnije zone stanovanja biće popunjene jednoporodičnim vilama kao dvospratnim kućama sa podrumom i bazenom, koje će biti smeštene isključivo uz obod veštačkog jezera i terena, na placevima veličine od 500 do 700 m2.

U severnom delu kompleksa biće dvoporodične vile prosečne veličine 160 m2 na placu od 300 m2. Višeporodično stanovanje, sa po četiri apartmana u jednom objektu biće smeštene u zapadnom delu kompleksa, a stanovi od oko 80 m2 u zgradama uz kružni bulevar.

- Cena kvadrata biće uvek duplo manje od onih koje se traže u centru Beograda. To bi, prema sadašnjim cenama, značilo, između 1.800 i 2.000 evra za kvadrat - rekao je Saša Trišić, menadžer projekta.

Pored vila, satnova i profesionalnog golf terena, naselje će prema planu imati šoping mola na 30.000 m2, sportske terene za fudbal, košarku, tenis, zatvoren bazen, kuglane, spa centar... i veoma dobre veze sa aerodromom, autoputem i obilaznicom oko Beograda.