Thursday, June 19, 2008

IFC odobrila kredit od 35 mil EUR za izgradnju nekretnina

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila je 16. jun 2008. godine austrijskoj građevinskoj kompaniji "Porr" kreditnu liniju od 35 mil EUR za izgradnju nekretnina i pogona za odlaganje i preradu otpada u Srbiji i zemljama regiona.

Kako je navedeno u saopštenju IFC, koja je članica grupacije Svetske banke, kredit sa rokom do 10 godina će omogućiti "Porr" da razvije male i srednje projekte u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji i Ukrajini.

- Realizacija tih projekata doprineće da se obezbedi kvalitetna stambena, poslovna i komunalna infrastruktura u regionu, što će istovemeno podstaći održiv rast privatnog sektora i privući nove strane investicije - ocenio je IFC.

IFC stimuliše održivi ekonomski rast u zemljama u razvoju finansiranjem investicija u privatni sektor, a u finansijskoj 2007. godini, IFC je angažovao 8,2 milijarde USD uz dodatnih 3,9 milijardi USD kroz 299 investicija u 69 zemalja u razvoju.

Austrijski "Porr", koji je član konzorcijuma za izgradnju mosta kod Ade Ciganlije u Beogradu, i zajedno sa Alpinom koncesionar za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, u prošloj godini ostvario je prihod od 2,2 milijarde EUR i zapošljavao više od 11.000 ljudi.