Saturday, June 28, 2008

Lizing nekretnina u Srbiji - bez regulative

Osnovna prednost kupovine nekretnina na lizing u odnosu na kupovinu na kredit je u tome što se ta transakcija oficijelno tumači kao iznajmljivanje, a ne kupovina, čime se klijentu ne opterećuje ukupni bilans, jer ih oslobađa plaćanja poreza na imovinu, kazao je Aleksander Petrić, generalni direktor "Immorenta Srbija", panelu u okviru prve međunarodne konferencije i sajma nekretnina "Rebec", koji je od 23. do 26. juna održan u beogradskom Centru "Sava".

Nestašica kvadrata

Petrić je kazao da bi njegova kompanija putem lizinga mogla da za godinu dana izgradi most koji bi povezao Novi Beograd sa starim delom grada. Time bi se, smatra on, Beogradu vrlo brzo rešio deo postojećih saobraćajnih problema, a most bi bio otplaćivan u narednih 20 godina. Međutim, u Srbiji, napominje Petric, ne postoji pravna regulativa kojom bi se definisala ova oblast i on je mišljenja da bi bilo dobro da se vakuum do donošenja zakona prevaziđe makar usvajanjem privremenog rešenja, jer je "bolje išta nego ništa". On je još jednom ponovio podatak da u Beču, koji ima deset miliona kvadrata poslovnog prostora, na svakog stanovnika "dođe" pet kvadrata, a u Beogradu na svakih pet stanovnika "dođe" samo kvadrat poslovnog prostora.

- Prag na milion stanovnika ima dva miliona kvadratnih metara poslovnog prostora, u Budimpešti je odnos jedan prema jedan, jer na dva miliona stanovnika postoji dva miliona kvadrata. U Bratislavi na pola miliona stanovnika ima 700.000 m2, u Bukureštu na dva miliona ljudi izgrađeno je milion kvadrata, a u Sofiji ima manje od jednog kvadrata po stanovniku. U Kijevu, pak, na tri miliona građana ima samo 800.000 m2. U Ukrajini je kao i u Beogradu, u kome živi dva miliona stanovnika, a postoji svega 400.000 kvadrata poslovnog prostora, velika potražnja za ovom vrstom nekretnina - rekao je Petrić.

Johan Uic iz austrijskog "Immorenta" naglasio je da je u Mađarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Nemačkoj uobičajeno da opštine na lizing kupuju javne zgrade. Na taj način, tvrdi Uic, opštine su došle do vrtića, vatrogasnih domova, sportskih hala, stadiona, studentskih domova, ali su uspele i da nabave vozila ili telekomunikacionu opremu. Prema njegovim rečima, pošto se kupovina na lizing tretira kao klasičan ugovor o zakupu, time se ne uvećava nivo duga, niti se on prikazuje u finansijskim izveštajima.

- Rata za lizing menja se paušalno. Ako se kamata povećava, onda i rata za lizing raste. Takođe, bitno je pomenuti značaj takozvanog javnog privatnog partnerstva (PPP), odnosno modela kojim se javni sektor angažuje u poslovima od javnog značaja u saradnji sa privatnim firmama. Koncesija je jedan od modela ove vrste partnerstva. Poslovi jeftiniji od 5 mil EUR nisu pogodni za PPP. Završeno finansiranje autoputa od Beča do Brna primer je uspešnog modela javnog privatnog partnerstva - istakao je Uic.

Lakše i fleksibilnije

Kao glavni argument za lizing u odnosu na vlasništvo nad imovinom, Joanis Ganos iz kompanije "Bluehouse capital" navodi fleksibilnost, jer se na taj način firma "rešava" nekretnine koja joj nije neophodna, naročito na slabijim tržištima, gde bi bila prinuđena da svoj objekat proda po nižoj ceni od one po kojoj ga je kupila.

- Mnogo se efikasnije upravlja nekretninom kupljenom na lizing, jer njenim upravljanjem rukovodi lizing kompanija, dok vama samo ostaje da plaćate kiriju. Znatnu olakšicu predstavlja i to što na taj način svoj kapital ne vezujete za nekretnine, čime znatno popravljate količnik svojih prihoda - naglasio je Ganos.