Saturday, February 28, 2009

Masovne prevare na tržištu stanova

Na tržištu stanova u Srbiji sve više prevara. Investitori prodaju iste stanove po više puta, posle čega im se gubi svaki trag. Prevareni kupci očekuju reakciju Tužilaštva.

Na tržištu stanova u Srbiji sve je više masovnih prevara. U Republičkom javnom tužilaštvu najavljuju da će, kad god to bude moguće, inicirati postupke oduzimanja imovine investitorima koji varaju građane.

Način poslovanja obuhvata agenta za nekretnine, investitora, advokata prodaje i kupca, koji novac u kešu daje unapred.

Kada dođe rok za završetak gradnje, osim saznanja da stana nema i da investitor nije dostupan, kupac takođe otkriva i da je njegov stan prodat nekoliko puta.

Kupcu tada samo preostaje da podnese krivičnu prijavu i izdrži dug sudskog postupka.

U Ministarstvu pravde kažu da je rešenje za sve prevarene kupce upravo Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom, koji stupa na snagu 1. marta.

Početkom 2007. godine Milan Motika, posredstvom agencije za nekretnine, potpisao je ugovor sa investitorom Milanom Jeremićem o kupovini stana od 40 kvadrata za 32.000 evra u Višnjičkoj Banji.

Milan Motika je tek na gradilištu saznao da investitor zgradu gradi već sedam godina i da je on samo jedan u nizu prevarenih.

"U međuvremenu su se pojavili i drugi kupci za isti taj moj stan, a saznao sam i da je prodavan u 2003. godini, što potvrđuje da je moj stan prodat više puta, kaže prevareni kupac Milan Motika.

Prevareni kupci su podneli krivične prijave protiv investitora, tužilaštvo izdalo nalog za privođenje ali, investitor Jeremić nije više u Srbiji.

Građevinska mafija i na Mirjevu

Kupci stanova u Ulici Jovanke Radaković u Mirijevu na sličan način su nasamareni.

U njihovom slučaju su postojale uredne dozvole ali su stanove biše puta prodavali investitor, suinvestitor i izvođač radova.

Kupci tvrde da im je to bilo čudno, a za prevaru su saznali tek kada im je useljenje u stanove odloženo.

"Smatram da su svi korumpirani jer ne može neko zidati objekat sa ulogom od 500 evra, a da vrednost bude dva milion evra, kaže Vesna Nikolić prevareni kupac iz opštine Mirjevo.

Računica pokazuje da je stan od 50 kvadratnih metara plaćen 45.000 evra, a da ga je investitor prodavao i po 6 puta, zaradivši tako na samo jednom stanu 270.000 evra.

U Sekretarijatu za urbanizam kažu da, po aktuelnom zakonu, investitori nemaju obavezu završetka radova.

"Ta informacija nas ne sprečava, odnosno, ne daje nam zakonsku mogućnost da za novu lokaciju ne izdajemo dozvolu ako se dostavi potpun zahtev sa svim dokumentima u bilo kojoj fazi bilo da je akt, odobrenje ili prijava radova", kaže Milan Vuković, sekretar za urbanizam.

"Svakako da će Tužilaštvo, gde god bude moglo, inicirati postupke oduzimanja imovine, kako bi se investitorima koji varaju građane, jasno stavilo do znanja da im se ovaj vid malverzacije neće isplatiti, kako im se imovina i profit stečeni prevarom, može oduzeti ukoliko se primeni zakon o oduzimanju imovine i sprovede finansijska istraga", najavljuje portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Sudski postupci moraju da se ubrzaju, smatraju u Ministarstvu pravde. Kažu da više od 1.000 krivičnih postupaka traje duže od 10 godina.

Kako bi se prevare svele na minimum, neophodno je da se izmene Zakon o krivičnom postupku i Zakon o borbi protiv organizovanog kriminala, koji će se pred narodnim poslanicima naći u martu.