Saturday, February 28, 2009

Ukidanja učešća ne važi za stambene kredite

Uprkos najavama da bi preporuka NBS o ukidanju depozita i učešća mogla da se odnosi i na stambene kredite, u bankama kažu da o kupovini stana bez početnog kapitala zasad još nema reči. Ipak, Vlada je konačno usvojila program subvencionisanja stambenih kredita, ali samo do vrednosti od 40.000 evra. Građanima će u vreme krize ipak na raspolaganju biti evro krediti bez učešća i depozita i povoljni krediti za kupovinu domaće robe. - Ukidanje učešća i depozita odnosi se na potrošačke i keš kredite. Ono što je sigurno: mere se ne odnose na stambene kredite, jer bi to u ovom trenutku bilo krajnje neracionalno i ekonomski neopravdano imajući u vidu rizike, posebno u ovom segmentu - objašnjava Nenad Lučić iz Folks banke.

Ipak, za sve one koji planiraju da kupe stan dobre vesti su da je Vlada Srbije usvojila Program dugoročnog stambenog kreditiranja za 2009. kojim se omogućava kupovina ili izgradnja stanova uz subvenciju države. Zahtevi će se odobravati za stanove površine do 50 kvadratnih metara u ukupnom iznosu od 40.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Vlada je u prošle godini za te namene izdvojila ukupno 3,5 milijarde dinara. U Vladi nisu precizirali koliko je država ukupno sredstava planirala za rad Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, ali se spekuliše da je ovogodišnji iznos sedam puta manji od prošlogodišnjeg.
- Subvencionirani stambeni krediti imaju svoje propisane uslove i oni nisu menjani postojećim uredbama - objašnjava Svetlana Blagojević iz Banke Inteze.

Banke bi uskoro trebalo da počnu da odobravaju evro keš i potrošače kredite bez učešća, koji će najverovatnije zbog toga poskupeti jer banke veći rizik preuzimaju na sebe, a i gube svoje izvore kreditiranja.
Kao alternativa ovim kreditima poslužiće krediti stanovništvu koje je Vlada nedavno usvojila. Merama je predviđeno 20 milijardi dinara za tu namenu, a pozajmice će moći da se koriste za kupovinu domaće robe.