Monday, September 1, 2008

U Aranđelovcu kvadrat 900 EUR

Cene novoizgrađenih stanova u Aranđelovcu porasle su tokom letnjih meseci. Zabeležen je skok od 200 EUR po kvadratu stambene površine. Tako, cena kvadratnog metra stana u novogradnji u centralnoj gradskoj zoni Aranđelovca sada iznosi 900 EUR. Periferija je, kao i u drugim gradovima, jeftinija-cene su niže za 100-150 EUR.

Trenutno se na području naselja Lamele gradi pet višespratnih stambenih zgrada sa stanovima različitih kvadratura namenjenih tržištu.

– Cene stanova povećane su zbog skoka cena građevinskog materijala ove godine za oko 50%, kao i zbog pada vrednosti evra. Znatno je poskupelo i građevinsko zemljište. Za jedan ar na Lamelama, na primer, treba platiti čak 10.000 EUR, gotovo kao na beogradskom Dedinju – kaže Srđan Dobričić, vlasnik firme "Zidar", jedan od poznatih investitora koji se izgradnjom kuća i stanova bavi blizu dve decenije.

U ovom trenutku u Aranđelovcu je primetan zastoj u prodaji novih stanova. Za kupovinu krova nad glavom posebno teško se odlučuju mladi i mladi bračni parovi jer čekaju na kredite koje subvencioniše država.

– Verujem da će bolja prodaja stanova krenuti na jesen. Prava je šteta što se mladi ljudi nerado odlučuju da krov nad glavom potraže u okolnim selima, jer život u njima poprima savremeniji tok: do njih vode asfaltni putevi, imaju gradsku vodovodnu mrežu, a uskoro će dobiti i gas. U aranđelovačkim selima mogu da se nađu lepe kuće sa baštama i voćnjacima. Kvadrat stambene površine tih kuća je od 100 do 200 EUR.

Zanimljivo je da veliki broj radnika koji su dobili otpremnine u aranđelovačkim firmama novac ulaže u obnavljanje zapuštenih kuća svojih predaka. Mnogi od njih žele da ih tako preurede da posluže za iznajmljivanje turistima u letnjoj sezoni.

Kada je reč o solidarnoj izgradnji stanova, na području aranđelovačke opštine ona je u zastoju. Razlog je što su mnoge firme u stečaju ili jedva preživljavaju, poput najvećih, holding korporacije "Šamot" i Industrije "Elektroporcelan".

Zbog nedostatka novca iz opštinske kase prekinuta je izgradnja zgrade sa 21 stanom koji su namenjeni za najsiromašnije Aranđelovčane.