Saturday, September 27, 2008

U šabačku radnu zonu stižu investitori

Sa 500 hektara zemljišta, namenjenog stranim i domaćim investitorima, šabačka severozapadna radna zona jedna je od najvećih u Srbiji, i trebalo bi da predstavlja okosnicu daljeg ekonomskog razvoja ovog kraja. Za komunalno opremanje zone – dovođenje struje, vodovoda i kanalizacije i prosecanje novih saobraćajnica do sada je uloženo oko 10 mil EUR iz gradskog budžeta, a ove godine odobreno je i 350 miliona dinara iz NIP.

– Ovo nisu bačena sredstva – kaže gradonačelnik Miloš Milošević. – U pribavljanje zemljišta krenuli smo pre pet godina sa jasnom strategijom, uvereni da je to naša komparativna prednost u odnosu na druge sredine. Krajem prošle godine počeli smo da izdajemo parcele za izgradnju privredno-industrijskih objekata, i do sada smo sklopili ugovore sa 15 kompanija koje su ukupno uzele 50 hektara, ili 10% zone.

Lokalna samouprava, prostor u zoni izdaje u zakup na 99 godina, po ceni od 6,8 EUR po metru kvadratnom. U cenu je uračunata obaveza grada da parcelu priključi na vodovod, fekalnu i kišnu kanalizaciju, gas i dovede struju visokog napona. Sa "Sajmom" iz Celja sklopljen je ugovor o izgradnji tri sajamske hale i pratećih objekata, koji bi trebalo da budu završeni iduće godine. Prostor je uzelo i nekoliko beogradskih, ali i šabačkih firmi.

– Zadovoljni smo odzivom i ne žurimo da zemljište izdajemo po svaku cenu. Parcele od 50 ha čuvamo za velike investitore, koji će omogućiti otvaranje većeg broja radnih mesta. Očekujemo da napravimo dobre poslove i prepolovimo nezaposlenost do 2012. godine – ističe Milošević.

Severozapadna radna zona najvećim delom nalazi se pored reke Save, čije čišćenje korita treba da počne krajem ove godine. Šapčani se nadaju da će se uskoro graditi i četvorotračni put do rumske raskrsnice. Da bi skratili vezu sa autoputem Beograd – Zagreb, sami su finansirali saobraćajnicu (pored zone) do Sremske Mitrovice, do koje se sada stiže za manje od dvadeset minuta. Šabačka zona, prema najavama iz Vlade Srbije, trebalo bi da bude proglašena zonom od nacionalnog značaja.