Monday, September 15, 2008

Na Crnogorskom primorju dolaze najpoznatiji svetski lanci hotela

Prema procenama zvaničnika u opštini Budva, na području budvanske rivijere u narednih nekoliko godina u izgradnju turističkih naselja i elitnih hotela visoke kategorije biće uloženo oko 12 mlrd EUR, što znači da je ova poznata turistička regija veoma interesantna za strane investitore.

Osim već rekonstruisanih i sagradjenih luksuznih hotela sa četiri i pet zvezdica, kao što su hoteli "Splendid", "The Queen ofMontenegro", "Iberostar Belvi" i "Mediteran" u Bečićima,"Palas" u Petrovcu na moru i "Avala" u Budvi, rivijera sunčanih plaža će u nekoliko narednih godina imati nove ekskluzivne hotele koje će graditi i njima rukovoditi poznati svetski brendovi, kao što su"Hilton", "Sheraton", "Kempinski","Marriott", "Dorchester" i drugi.

Trenutno najveću investiciju na budvanskoj rivijeri predstavljaizgradnja velikog turističkog hotelskog naselja "Astra Montenegro" na rtu Zavala kod Budve gde ruska kompanija "Mirax" planira da uloži ukupno 500 mil EUR.

U naredne dve godine u hotelsko-turističkom preduzeću "Budvanska rivijera" biće uloženo više od četiri milijarde evra, a kraljevska porodica iz Abu Dabija u rekonstrukciju i modernizaciju turističkog naselja "Slovenska plaža" u Budvi uložiće dve milijarde evra. Pored ostalog, ta kraljevska porodica planira da na Slovenskoj plažiizgradi i dva nova super moderna hotela sa 25 i 27 spratova.

Singapurska kompanija "Amanresorts" u rekonstrukciju grada hotela "Sveti Stefan" i hotela "Miločer", kao i izgradnju novog hotela "Kraljičina plaža" u Miločeru, uložiće, kako je planirano, više od 200 mil EUR.

Belgijski investitor Žan Luk Dumortije će uskoro na brdu Spas iznad Budve početi izgradnju golf terena i luksuznog hotela, a investicija će dostići 100 mil EUR.

Takođe, u podnožju brda Spas investitori iz Holandije i Makedonije počeli su zajedničku izgradnju luksuznog hotela "Serbona"sa najmanje pet zvezdica, a ova investicija košta najmanje stotinu miliona evra.

Na lokalitetu Smokvica kod Reževića, između Svetog Stefana iPetrovca na moru, ruska kompanija "Vas Invest" gradiće savremeno turističko naselje u koje će uložiti najmanje 200 mil EUR.

Na bečićkoj plaži krajem ove godine planirano je da počneizgradnja hotela "Sheraton" i "Hilton", a za izgradnju luksuznih hotela najviše kategorije zainteresovana je i poznata svetska kompanija "Dorchester".

Predstavnici opštine Budva i vlade Crne Gore već duže pregovaraju sa nekoliko značajnih investitora iz inostranstva oko izgradnje hotelsko-turističkih naselja na prostoru Jaza i Buljarica, a u toku su pregovori sa investitorima zainteresovanim za izgradnju turističko-hotelskih sadržaja na lokacijama Bečići, Drobni pijesak i Crvena glavica.

Zanimljivo je da je prošle godine u opštini Budva, po osnovu prodaje nekretnina ostvaren promet od 600 mil EUR, dok se ove godine,zahvaljujući velikom interesovanju investitora iz inostranstva, očekuje nekoliko puta više sredstava.