Thursday, August 28, 2008

U Rajićevoj kraj arheološkog nalazišta počela gradnja Hotelsko-poslovnog kompleksa

Pet godina otkad je ukinuta trolejbuska okrenica kod Kalemegdana, počela je gradnja na placu u Rajićevoj ulici. Izraelski investitor je krenuo posao izgradnje poslovno-komercijalni kompleksa od 46.000 m2, uključujući hotel sa pet zvezdica.

Plac od gotovo jednog hektara, oivičen ulicama Rajićevom, Uzun Mirkovom, Tadeuša Košćuška i Knez Mihailovom, iznenada je oživeo 16. avgusta. Kamioni natovareni zemljom ulazili su i izlazili, neveliko drveće je posečeno, ograda oko placa učvršćena a noćni čuvar postavljen na ulaz. Izraelski investitor "A.B.D." d.o.o. i srpski partner "Unioin inženjering" dobili su od Ministarstva za infrastrukturu "potvrdu o prijavi radova" što je zeleno svetlo za početak gradnje.

- Počela je pripremna faza koja obuhvata raščišćavanje lokacije, izmeštanje postojećih instalacija i izgradanju potpornih zidova. Ona će trajati oko šest meseci, nakon čega se očekuje početak gradnje kompleksa koji će obuhvatiti trženi centar, podzemne garaže i prvi hotel sa pet zvezdica u centru grada, sa kapacitetom od 240 hotelskih jedinica. Preduzeće "A.B.D." će investirati u ovaj projekat oko 100 mil EUR - rečeno je u sedištu ove izraelskie firme u Beogradu.

Autentično arhitektonsko rešenje projekta potpisali su akademik Milan Lojanica i docent Vladimir Lojanica, koji su osvojili prvu nagradu na javnom konkursu. Otvaranje tržnog centra očekuje se 2011. godine.

- Za nas projekat u Rajićevoj ulici predstavlja jedan od najznačajnijih projekata grupacije i ona mu posvećuje maksimalne resurse, investicije i pažnju. Verujemo da će raznovrsnost ovog modernog kompleksa zadovoljiti potrebe kako lokalnog stanovništva tako i mnogobrojnih turista, posetilaca prestonice kaže Meir Avital, partner i predstavnik kompanije "Ashtrom" čiji je firma "A.B.D." d.o.o. sastavni deo.

Nisu svi srećni zbog početka gradnje u Rajićevoj. Bogdan Veljković, američki Srbin čiji je deda pre Drugog svetskog rata na palcu od 12 ari na uglu Tadeuša Košćuška i Uzun Mirkove imao hotel "Srpski kralj" nastavlja svoju borbu za povratak imovine.

- Imali smo audijenciju kod ministra za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Olivera Dulića koji nam je obećao da će u državi morati da se poštuje zakon. Izgradnja na našem placu je potpuno nelegalna kao i ceo projekat koji ne treba dozvoliti - rekao je Bogdan Veljković.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište, koja je sa izraelsko-srpskim investitorima sklopila ugovor 2003. godine o naknadi za uređenje, rečeno je da je tada plaćen samo manji deo (65 miliona dinara). Investitor je dužan da Direkciji u najskorije vreme plati preostali iznos od više od milijardu dinara.

Arheološka istraživanja završena

Početak izgradnje u Rajićevoj odlagao je i pronalazak arheološkog nalazišta. Sada je poslednja faza istraživanja završena, a nalazište zaštićeno. Ipak, arheolozi će ostati na terenu i nadzirati izgradnju.

- Sreća je da se ova lokacija nalazila između rimskog logora i naselja tako da osim jednog dela rimske ulice nije bilo nepokretnih nalaza. Sa druge strane ovde je pronađeno mnogo keramičkih predmeta, kao i novca iz doba Antike - kaže Marko Popović iz Arheološkog instituta.