Monday, August 18, 2008

"Delta kupuje "Bosku" i "Zagrepčanku"

Ugovor o privatizaciji Robne kuće "Boska" između Vlade Republike Srpske (RS) i konzorcijuma beogradskih kompanija "Delta" i "Zekstra" biće potpisan najverovatnije u septembru, najavio je direktor "Boske" Ljubomir Dakić.

Dakić kaže da ne postoje problemi u realizaciji privatizacije za koju je Narodna skupština RS dala "zeleno svetlo" u junu i dodaje da se sprovode potrebne procedure.

- Kupac je već predao svu potrebnu dokumentaciju Konkurencijskom savetu BIH i mislim da bi do potpisivanja ugovora trebalo da dođe najverovatnije sredinom septembra, po završetku godišnjih odmora u Vladi RS - rekao je Dakić.

On je negirao spekulacije da je "Delta" odustala od kupovine "Boske" i napustila konzorcijum sa "Zekstrom", jer je, navodno, bila nezadovoljna što nisu rešena neka sporna pitanja, prvenstveno status objekata u prizemlju Robne kuće.

Miroslav Mišković preuzeo je od Zagrebačkog holdinga tendersku dokumentaciju za kupovinu 100.000 m2 "Zagrepčanke".

Iako u Holdingu kriju informacije u vezi sa prodajom bivše mesne industrije "Zagrepčanka", koju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 2001. godine kupio za tadašnjih 15 miliona maraka, "Jutarnji list" saznaje da je, osim kompanije Miroslava Miškovića, još 7 preduzeća u igri za kupovinu.

Do 29. avgusta, kada će biti obavljeno javno otvaranje ponuda, zainteresovani preduzetnici moraće da ponude najmanje 25 mil EUR, koliko traži uprava holdinga. Kupac zemljišta će zatim morati, navedeno je u tenderu, da sa Holdingom osnuje zajedničko trgovačko društvo u koje će uneti kupljenu nekretninu kao kapital.

Iz Holdinga je, ranije, saopštena informacija da je Mišković zainteresovan za kupovinu "Zagrepčanke". Prema poslednjim informacijama, najbogatiji Srbin, aktivno u centru Zagreba traži dovoljno veliko zemljište da, kako kažu njegovi saradnici, sagradi najveći tržni centar u Hrvatskoj, po uzoru na slovenački u koji je uložio 250 mil EUR.

Nije poznato da li će 100.000 m2 biti dovoljno za tu investiciju, ali je prošle godine iz njegove kompanije saopšteno da namerava da kupi manju klanicu i mesnu industriju u Zagrebu.