Thursday, July 24, 2008

Renovirani objekti Robnih kuća "Beograd"

Renoviranje robnih kuća na Dušanovcu i u Zemunu biće završeno do početka oktobra, a na Terazijama do novembra ove godine.

Robne kuće Beograd imaju u vlasništvu 34 objekta koji se nalaze u svim većim gradovima u Srbiji, ukupne površine 240.000 m2.

Imovina tog preduzeća, koje je bilo u stečaju, prodata je u oktobru prošle godine beogaradskoj kompaniji "Verano Motors" za 360 mil EUR, a početna cena je bila 140 mil EUR.

- Završena je projektna dokumentacija za sve objekte, a renoviranje je počelo u objektima za koje smo dobili potrebne dozvole. Renoviranje objekata u Zemunu, na Dušanovcu i centralne robne kuće na Terazijama su u jeku, a ostali objekti u Beogradu i širom Srbije se raščišćavaju, što je uslov za početak radova - rekla je Jelena Ćetković, direktorka za odnose sa javnošću Robnih kuća "Beograd".

Ona je navela da posle završetka renoviranja sledi useljavanje zakupaca, koji će zakupljeni prostor uređivati u skladu sa svojim standardima, ali uz poštovanje koncepcije takozvanog "otvorenog prostora", što će važiti za ceo sistem Robnih kuća "Beograd".

Paralelno sa radovima u Beogradu, obavljaće se i renoviranje robnih kuća u ostalim gradovima u Srbiji. Krajem jula, najkasnije do sredine avgusta, trebalo bi da počne renoviranje robnih kuća u Nišu i Subotici, čije otvaranje je planirano do sredine decembra.

- Istovremeno će se renovirati i objekti u Boru i Zaječara, a zatim i u Leskovcu. Te sredine spadaju u najsiromašnije u zemlji, i upravo zbog toga smo odlučili da budu među prvima gde ćemo otvoriti obnovljene robne kuće, kako bi većom konkurencijom uticali na poboljšanje usluge i smanjenje cena - navela je Ćetkovićeva.

Planovi rukovodstva Robnih kuća su da svi objekti, u čije renoviranje će biti uloženo oko 70 mil EUR, budu otvoreni u prvim mesecima iduće godine. U finansiranju učestvuje grčka investiciona grupa "Marfin", koja je bila partner "Verano Motorsu" u kupovini Robnih kuća "Beograd".

- Robne kuće Beograd neće menjati ime i biće moderni prodajni centri, koncipirani u skladu sa savremenim zahtevima trgovine i sigurni smo da će svojim sadržajem i trgovačkom ponudom u velikoj meri doprineti povećanju kavaliteta života i standarda stanovnika u gradovima gde se nalaze - navode u toj kompaniji.

Procenjuje se da će Robnim kućama biti potrebno oko 700 radnika koji će se baviti održavanjem objekata, logistikom i menadžmentom, dok će zakupci, u skladu sa svojim potrebama, zapošljavati nove radnike.