Sunday, November 2, 2008

U drugom tromesečju 2008 16,1 % povećana vrednost građevinskih radova u odnosu na lane

U drugom tromesečju ove godine vrednost izvedenih građevinskih radova povećana je za 16,1 % u odnosu na isti period protekle godine, ukazano je na sednici Odbora Udruženja PKS za građevinarstvo, IMG i stambenu privredu.

Prosečan broj radnika na gradilištima veći je za 13,9% nego u prvom tromesečju ove godine, što govori da je građevinska aktivnost u Srbiji u usponu.

Struktura radova po vrstama gradnje pokazuje da se najveći deo odnosi na saobraćajnu infrastrukturu- 49,5%, a prema poslednjim podacima, građevinarstvo je u bruto domaćem proizvodu u 2007. godini učestvovalo sa oko 7,5 %.

Na sednici je istaknuto da tu granu privrede prati i veliki broj problema, među kojima
su nedovoljan obim investicija, neodgovarajuća starosna i kvalifikaciona struktura zaposlenih, "crno" tržište radne snage, sporo prilagođavanje standarda i normativa evropskoj regulativi, nelojalna konkurencija, izuzetno visoke cene gasa.

Na sednici je bilo reči i o predlogu za izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koje je Udruženje za građevinarstvo, IMG i stambenu privredu pokrenulo, saopštila je PKS.

Novi zakoni bi se odnosili na prostorno i urbanističko planiranje, građevinsko zemljište i katastar, investicioni postupak i projektovanje građevinskih objekata, građenje i građevinske proizvode.