Tuesday, November 4, 2008

Sajma investicija Investexpo i Sajam građevinarstva počeli u Novom Sadu

Na Novosadskom sajmu 4. novembar 2008. godine počeli Sajam investicija Investexpo i Sajam građevinarstva. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić je na otavaranju sajmova rekao da je u Vojvodini u proteklih nekoliko godina osnovano oko 1.800 kompanija i investirano oko četiri milijarde evra.

- Poreska politika i olakšice koje daje država izuzetno su povoljne za investitore, što Srbiju i Vojvodinu čine investiciono vrlo atraktivnim područjima, a na lokalnim samoupravama i pokrajini je da dodatno doprinose privlačenju inevstitora, pre svega opremanjem infrastrukture - rekao je Pajtić.

On je izrazio zadovoljstvo što je sajam Investexpo za 50% veći nego prošle godine.

Kako je najavio Novosadski sajam, na manifestaciji "Investexpo", koja će trajati do petka, 7. novembra, sedam gradova i 31 opština predstaviće ukupno 206 projekata, čija je vrednost procenjena na oko milijardu evra.

Sedam gradova će promovisati ukupno 63 projekta, od čega 25 projekata ima okvirni budžet od oko 400 mil EUR. Najviše projekata među gradovima predstaviće Kragujevac i Novi Sad, a među opštinama Odžaci, Knjaževac i Alibunar.

Za građane će u okviru Investexpo sajma biti organizovane tribine pod zajedničkim nazivom "U šta ulagati".

Na Sajmu građevinarstva, koji će trajati do 8. novembra, biće predstavljeni proizvodi iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kanade, Makedonije, Nemačke, Slovenije, Švajcarske i Švedske, a u izlagačkoj ponudi dominiraće noviteti građevinskih materijala.

Teme 3. sajma investicija "Investexpo" i 24. međunarodnog sajma građevinarstva su promocije investicionih potencijala Srbije, Vojvodine, lokalnih i regionalnih razvojnih projekata, kao i noviteti u građevinskoj industriji.

Tokom sajamskih manifestacija biće organizovano desetak tribina na kojima će biti reči o trendovima u arhitekturi i graditeljstvu. Na sajamskim priredbama biće prisutni i izlagači iz oblasti energetike, elektronike, telekomunikacija, logistike i transporta.

Sajam "Investexpo" podržali su Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, Izvršno veće Vojvodine, Fond za kapitalna ulaganja, Fond za promociju investicija u Vojvodini (VIP) i Centar za strateško ekonomsko istrazivanje "Vojvodina CEŠ".

Partneri sajma su Američka privredna komora u Srbiji, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Stalna konferencija gradova i opština i Savet stranih investitora (FIC).