Monday, April 28, 2008

Nekretnine u Makedoniji sad mogu kupovati stranci

Očekuje se da će se novim amandmanima na imovinske zakone kojima se strancima omogućuje da kupuju nekretnine u Makedoniji privući strana ulaganja, ali u obzir se uzimaju samo članice EU i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Zbog amandmana na imovinske zakone, strana fizička i pravna lica bit će u mogućnosti u Makedoniji kupovati nekretnine, prema nedavnoj odluci vlade.

Amandmanima na imovinske zakone će se strancima dati ista prava kao i domaćim pravnim i fizičkim licima kod kupovine nekretnina u Makedoniji. Takvom liberalizacijom tržišta nekretnina privući će se strani ulagači i unaprediti tržište nekretnina.

Amandmani obuhvataju samo državljane zemalja EU i OECD-a, dok se na druge zemlje primenjuje princip reciprociteta. Ministarstvo prava trebalo izraditi listu zemalja u kojima je makedonskim državljanima omogućena kupovina nekretnina i zemljišta, tako da Makedonija može postupati na recipročan način.

U ovoj fazi amandmana stranim državljanima neće biti omogućeno da kupuju poljoprivredno zemljište, zbog državnih potreba. "Liberalizacija poljoprivrednog zemljišta otpočet će kad Makedonija postane punopravna članica EU."

Neki agenti za nekretnine u okviru Privredne komore Makedonije očekuju da će liberalizacija tržišta nekretnina dovesti do priliva turista, jer su strani državljani zainteresirani za kupovinu zemljišta i objekata uglavnom u blizini jezera i na planinama. U Bugarskoj i Crnoj Gori na primjer, cene nekretnina po kvadratnom metru drastično su se povećale odmah nakon liberalizacije.

Cene nekretnina pod uticajem su tržišta. Bilo je stranih ulaganja u izgradnju stambenih zgrada, tako da su cene po kvadratnom metru samo blago porasle.

Cena po kvadratnom metru novog stana u Makedoniji košta od 1.000 do 1.500 evra, dok cena po kvadratnom metru u starijim zgradama ide od 650 do 850 evra.

Pad izgradnje nekretnina nije uzrokovano zatvorenim tržištem koje još nije liberalizirano, nego nekolicinom skandala u kojima se radilo o izgradnji stambenih zgrada u kojima je prevareno na hiljade ljudi.