Sunday, April 27, 2008

Do stana na kredit

U Srbiji postoji nekoliko vrsta stambenih kreditnih zajmova: iz sredstava banke, uz subvenciju države i za refinansiranje postojećih kredita, a novina je i stambeni kredit sa fiksnom kamatom i ratom.

Stambeni krediti su se polako i sigurno nametnuli kao jedno od rešenja za obezbeđenje krova nad glavom. Naime, gotovo sve banke odobravaju ovu vrstu pozajmica na dugi rok, što je šansa da se plaćanje veoma visoke zakupnine za iznajmljeni stan preusmeri ka kupovini vlastitog životnog prostora na kredit, kako piše Politika.

Na srpskom bankarskom tržištu nalaze se tri vrste stambenih zajmova: stambeni krediti iz sredstava banke, stambeni krediti uz subvenciju države i refinansiranje stambenih kredita.

Stambeni krediti mogu da budu sa nepromenljivom i sa varijabilnom (promenljivom) kamatom.

– Krediti sa nepromenjivom kamatom i ratom su novost ne samo u Srbiji već i u regionu. Na njih se za sada odlučila jedino banka Sosijet ženeral Srbija. Reč je o stambenim kreditima koji obezbeđuju istu mesečnu ratu i nepromenljivu kamatnu stopu tokom celog perioda otplate kredita – kaže Tatjana Milijančević, pi-ar banke Sosijet ženeral, koja dodaje da kredit sa nepromenjivom kamatnom stopom nije vezan za vrednost euribora, rast cena na malo, ni poslovnu politiku banke, što osigurava da rata kredita ostane nepromenjena tokom celog perioda otplate i time omogućava da se bolje planira budućnost.

Klijenti banke Sosijet ženeral Srbija mogu da biraju između fiksne i promenljive kamate, bilo da se radi o subvencionisanim ili komercijalnim kreditima, bilo da kupuju uknjiženu ili neuknjiženu nekretninu.Korišćenjem kredita sa nepromenjivom kamatom i mesečnom ratom postižu se mnogobrojne prednosti: uspešno se planira kućni budžet, ne mora da se brine o povećanju kamata i rate kredita i osigurava se izvesna budućnost.

– Stambeni krediti sa varijabilnom kamatomvezani su za vrednost euribora kao međunarodne referentne kamatne stope i postali su standard u ponudi stambenih kredita u Srbiji. Osnovna prednost ovakvih kredita je u trenutno nešto nižoj kamatnoj stopi – objašnjava Tatjana Milijančević.

Prednosti stambenih kredita sa učešćem u odnosu na stambene kredite sa depozitom su: rata kredita sa učešćem je niža od rate kredita sa depozitom, neophodna minimalna plata za kredit sa učešćem je niža u odnosu na neophodnu minimalnu platu za kredit sa depozitom. Sredstva korisnika kredita koja su položena kao depozit ostaju u banci sve vreme otplate kredita.

Prednosti kredita indeksiranih u evrima u odnosu na švajcarski franak su: kretanje cena i visina plata u Srbiji prate promene kursa evra a ne drugih valuta, kod kredita indeksiranog u švajcarskim francima postoji rizik od naglog menjenja vrednosti ove valute usled čega može da dođe do razlika između plate vezane za evro i rate kredita vezane za švajcarski franak. Važno je imati u vidu da će u Srbiji, kada postane članica Evropske unije, zvanična valuta biti – evro. Nacionalna korporacija za osiguranje kredita naplaćuje veće osiguranje, a krediti sa subvencijom se ne daju za kredite indeksirane u „švajcarcima”, što govori u prilog većoj sigurnosti kredita vezanih za evro.

Nedavno se pojavila i veoma korisna publikacija koja je nastala za potrebe banke Sosijet ženeral pod nazivom „Vaš vodič kroz stambene kredite”. U njoj se mogu pronaći odgovori na mnoga pitanja koja postavljaju oni koji žele da se skuće na kredit.

U toj publikaciji od koristi potencijalnim kupcima stana na rate kaže se da „nije lako izabrati banku sa kojom ćete stupiti u životnu vezu. Za početak, potrebno je da odvojite dosta vremena da biste obišli sve banke, prikupili brošure, a zatim kod kuće krenuli da upoređujete, računate, razmišljate… Kamata je samo jedna od stavki koje bi trebalo uzeti u obzir pri odabiru stambenog kredita. A šta je sa ostalim mnogobrojnim podacima”.

Vodič služi i da objasni bankarske pojmove, da pomogne pri podnošenju zahteva za kredit i donošenju odluke. Takođe, tu su i saveti ličnog bankara, koji je pažljiv slušalac i koji prepoznaje potrebe interesenta za stambeni kredit pa će ponuditi onaj koji najviše odgovara očekivanjima zainteresovanog.

Budući korisnik bankarskog stambenog kredita može da izračuna mesečnu ratu i neophodnu platu za iznos kredita koji mu najviše odgovora uz pomoć kalkulatora na internet prezentaciji.

Jedno od pitanja koje traži odgovor jeste i koje uslove treba ispuniti prilikom podnošenja zahteva za kredit. To su: stalni radni odnos (na neodređeno vreme), najmanje šest meseci kod sadašnjeg poslodavca, najmanje 23 godine starosti u trenutku podnošenja zahteva za stambeni kredit, maksimum 65 godina starosti u trenutku dospeća poslednje rate kredita, prenos ličnih primanja direktno na tekući račun banke korisnika kredita i sadužnika. U svojstvu sadužnika može da bude još jedno lice uži član porodice.