Wednesday, March 4, 2009

Država bez para za jeftine stanove koje je obećao Mrkonjić

Ministar Dulić kaže da je njegov kolega „divan čovek”, ali da kvadrat od 500 € nije realan jer u budžetu nema novca za subvencionisanje gradnje takvih stanova...

Subvencionisanje kredita za kupovinu stanova nije realno jer jednostavno nema novca za to. Mrkonjić je jedan divan čovek i ima ambicije, ali to prosto niie moguće - rekao je Dulić.
On je je rekao da je u ovom trenutku jedina ozbiljna mera gradnja socijalnih stanova, koji bi trebalo da reše problem stanovanja socijalno ugroženih kategorija.
- Ti stanovi će biti finansirani iz stranih kredita i nadamo se da bismo sledeće godine mogli da izgradimo 3.000 do 5.000 stanova - kaže ministar.
O ovom epilogu su još juče pisale „24 sata”, za koje su u Ministarstvu zaštite životne sredine rekli da će se jeftini stanovi graditi samo za izdavanje.
Dulić je na ovaj način replicirao najavi ministra Mrkonjića, koji je pre dva dana najavio subvencionisanje stanogradnje.
- Ideja je da se spusti cena stana na njegovu realnu građevinsku vrednost. Jedna od mogućnosti je da država ustupi gradsko građevinsko zemljište, a ušteda je u krajnjoj ceni kvadrata niža od 30 do 40 odsto. Građani bi dobijali povoljne kredite sa kamatom od dva do tri odsto, uz učešće od pet hiljada evra i grejs periodom na godinu dana - rekao je pre dva dana Mrkonjić.

„Stare” subvencije za stanove i dalje na snazi
Jučerašnji, ne baš najbolje sročen, Dulićev demanti je itekako zabrinuo sve koji planiraju kupovinu stana u 2009. jer je ministar zaštite životne sredine direktno rekao da novca za subvencionisanje stambenih kredita „jednostavno nema”. Ipak u Vladi, klasični stambeni krediti se redovno odobravaju i tu nema nikakvih zastoja. Rečeno je da i NKOSK i banke redovno odobravaju kredite, te da tu nema nikakve zabune jer je Vlada stavku o subvencionisanju stanova, regularno stavila u budžet. Vlada je donela odluku kojom se NKOSK odobravaju subvencije u iznosu od 500 miliona dinara. Novina je mogućnost uzimanja kredita maksimalno u vrednosti do 40.000 evra za kupovinu stana koji nije veći od 50 kvadrata.